70-річна самка альбатроса пофліртувала з іншими птахами в очікуванні свого постійного партнера

Найстаріша у світі дика птаха, самка гавайського альбатроса Вісдом, якій перевалило за 70, позалицялася до самців, чекаючи свого постійного партнера на місці гніздівлі. Її помітили у березні під час виконання шлюбних танців з іншими самцями. Її партнер Акеакамай ще не прибув до місця гніздівлі, однак його не помічали й останні два роки теж. Про таке повідомляється на сторінці підрозділу Служби рибних ресурсів та дикої природи США (USFWS) у фейсбуці.

Вісдом (справа) із потенційним партнером у березні. Jon Plissner

Вісдом (справа) із потенційним партнером у березні. Jon Plissner


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відомо про птаху?

Вперше самку Вісдом помітили у 1956 році після того, як вона відклала яйце. Тоді її і кільцювали, що дозволило відстежувати її вік. Наразі Віздом уже щонайменше 72 роки, зважаючи на те, що статевої зрілості ці птахи досягають лише через кілька років життя. Попри поважний вік, вона все ще прибуває на гніздівлі та відкладає яйця. За життя вони їх відклала близько 50-60 і з них успішно вилупилося близько 30 пташенят. Але вже третій рік поспіль Вісдом пропускає розмноження через відсутність її партнера. Та це не завадило їй відповідати на залицяння партнерів, навіть у березні, коли гавайські альбатроси вже не відкладають яєць.

  • Багато видів альбатросів спаровуються протягом життя лише з одним партнером, однак іноді вони все ж розлучаються. І як показало нещодавнє дослідження, до розлучення може призвести навіть глобальне потепління, яке погіршує фертильність птахів.