Паралізований чоловік із мозковим чипом Neuralink зіграв у шахи онлайн

Компанія Ілона Маска Neuralink показала, як перша людина з їхнім мозковим чипом не просто керує курсором на екрані подумки, а й грає у шахи онлайн. Чоловік також розповів, що він використав імплантат для гри у відеогру Civilization VI, за якою він просидів вісім годин поспіль, керуючи курсором лише силою думки. Успіхи компанія продемонструвала у дев'ятихвилинному відео на твіттері.

Що ще відомо про пацієнта?

Пацієнтом є Нолан Арбо (Noland Arbaugh), якого паралізувало нижче плечей після нещасного випадку під час дайвингу. Чип від Neuralink він отримав лише в січні цього року, а у лютому стало відомо про його перші рухи курсором винятково силою думки. За його словами, операція з імплантації до мозку пристрою пройшла дуже легко, однак сама технологія не була ідеальною і він та команда компанії зіткнулися з деякими проблемами.

  • Головною ціллю мозкових імплантатів Neuralink називали повернення можливостей користування комп'ютером людям з інвалідністю. Однак таку ж мету досягають й інші розробники мозкових чипів. Зокрема, американські вчені створили імплантат, що дає змогу виводити на екран до 62 слів на хвилину, повертаючи здатність комунікації.