Останніми планетами Кеплера стали три нептуни

Астрономи з'ясували, що останніми планетами, які встиг відкрити телескоп «Кеплер» перед завершенням місії, стала схожа на Нептун за розмірами екзопланета, а також пара мінінептунів радіусами у 2-3 рази більшими за земний. Їх телескоп побачив у свою останню спостережувальну кампанію, яка тривала всього місяць. Про відкриті планети астрономи повідомили у Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Телескоп «Кеплер». NASA

Телескоп «Кеплер». NASA

Коли «Кеплер» знайшов планети?

За дев'ять років роботи на навколосонячній орбіті телескоп «Кеплер» відкрив понад 2 700 екзопланет — більше половини від всіх відомих на сьогодні. Остання, 19 спостережувальна кампанія «Кеплера», тривала всього місяць у 2018 році, коли телескоп вже працював з двома несправними гіроскопами, витрачаючи останні запаси палива.

Офіційно свою роботу «Кеплер» завершив у жовтні 2018 року, однак астрономи й досі здійснюють нові відкриття, використовуючи його спостереження. Три нові планети завдяки «Кеплеру» вдалося відкрити команді американських вчених з Університету Вісконсин-Медісон — вони виявилися останніми екзопланетами, які побачив телескоп перед відключенням.

Що це за планети?

Астрономи виявили дві планети, які обертаються навколо маломасивних зір червоних карликів на відстані 300-400 світлових років від нас. K2-416b і K2-417b мають радіуси як 2,6 та 3,2 радіуса Землі і температури у 447 і 558 кельвінів відповідно. Такі планети астрономи відносять до гарячих мінінептунів.

А спостереження «Кеплера» за сонцеподібною зорею EPIC 246251988b виявили кандидата у планету, схожу на наш Нептун. Вона знаходиться на відстані 1 200 світлових років від Сонця та у 3,8 раза більша за Землю за радіусом. Підтвердити її відкриття астрономи планують за допомогою наземних обсерваторій та космічного телескопа TESS.

Раніше ми розповідали, як спостереження за першою планетою, яку знайшов «Кеплер», виявили, що вона наближається до своєї загибелі, зближаючись із батьківською зорею.