Орбітальний апарат NASA сфотографував корейський зонд «Данурі» на тлі Місяця

Апарат NASA LRO, що рухається на навколомісячній орбіті вже 15 років, сфотографував південнокорейський зонд «Данурі», що обертається навколо Місяця з 2022 року. Фото вдалося зробити між 5 і 6 березням 2024 року, коли два апарати пролітали один повз одного майже паралельними орбітами, але в протилежні напрямки, зі швидкістю 11 500 кілометрів на годину. Про фото розповіли на сайті NASA.

Фотографія зонду «Данурі», яку отримав LRO з відстані приблизно 4 кілометри від нього. NASA / Goddard / Arizona State University

Фотографія зонду «Данурі», яку отримав LRO з відстані приблизно 4 кілометри від нього. NASA / Goddard / Arizona State University


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як вдалося сфотографувати апарат на такій швидкості?

Команді керування апаратом LRO довелося розрахувати вкрай точно час націлювання його камери на місце, де з'явиться «Данурі». І навіть попри те, що час експозиції камери склав усього 0,338 мілісекунди, «Данурі» на знімку вийшла «розмазаною», розтягнутою і горизонтальній площині у 10 разів від оригінального розміру, через високу швидкість руху.

  • Сама «Данурі» нещодавно сфотографувала кратер Амундсен, де можуть висадитися астронавти під час місії NASA «Артеміда».