Окситоциновий спрей для носа допоміг психопатам розпізнати у людей страх

Британські науковці показали, що окситоциновий носовий спрей може покращити здатність осіб із психопатією розпізнавати емоцію страху в інших людей. Їхні досліди свідчать, що введений гормон збільшує активність мозку у ділянках, залучених до розпізнавання страху. Дослідження опубліковане у журналі Nature Mental Health.

GIPHY

GIPHY

Яка проблема з емоціями у психопатів?

Дослідження свідчить, що за більшість насильницьких злочинів відповідає невелика група людей, переважно чоловіків, із антисоціальним розладом особистості. За цього стану людина має обмежену здатність до емпатії та схильність порушувати соціальні норми поведінки. Приблизно у третини цих людей додатково можна діагностувати психопатію, і тоді вони характеризуються ще більшою агресивністю, грубістю та імпульсивністю. Таким людям важко розпізнавати емоції інших, особливо сум і страх, що ще більше сприяє вчиненню злочинів, оскільки осіб із психопатією мало хвилюють страждання інших і вони менше бояться покарання. Та як свідчить дослідження психіатрів Королівського коледжу Лондона, зробити психопатів чутливішими може носовий спрей із окситоцином.

Як носовий спрей може сприяти співчуттю?

Окситоцин є ключовим гормоном, залученим до соціальної комунікації у людей. Він сприяє прив'язуванню та, серед іншого, розпізнаванню емоцій, тому вчені подумали, що він може допомогти злочинцям із психопатією покращити емпатію. При введенні у вигляді носового спрею окситоцин швидко проникає у мозок, тож саме такий шлях введення обрали для дослідів. Вчені залучили до випробувань 58 чоловіків, у 34 із яких діагностували антисоціальний розлад особистості з або без психопатією, і які вчиняли насильницькі злочини: вбивство, зґвалтування або тяжкі тілесні ушкодження. Дослідники дали учасникам пшикнути до носа спрей з окситоцином або плацебо, а тоді подивилися, як вони визначатимуть емоції людей на фотографіях, у процесі сканування мозку в апараті функціональної магнітно-резнонансної томографії.

Результати обстеження показали, що злочинці з психопатією після окситоцину краще розпізнають емоції страху у людей — приблизно до рівня людей з антисоціальним розладом особистості, але без психопатії. На це вказали зміни у роботі їхнього мозку. Якщо у психопатів з плацебо, у порівнянні зі злочинцями без психопатії, була зменшена активність переднього острівця та середньої поясної кори, які беруть участь у розпізнаванні страху, то у психопатів після окситоцину такої відмінності в роботі мозку не спостерігали. Тож можливо, окситоцин допоможе у лікуванні антисоціального розладу особистості, що зменшить кількість злочинів.