Океани рекордно нагрілися у 2022 році

Дослідження вчених з Китаю, США та Європи свідчить, що 2022 рік став новим рекордсменом за показником нагрівання океанів. Тенденція до зростання швидкості нагрівання океану збереглася і кожний рік він нагрівається сильніше за попередній вже четвертий раз поспіль. Схожа ситуація і з контрастом солоності, який через зміну клімату дедалі сильніший у різних регіонах Світового океану. Результати опубліковані в журналі Advances in Atmospheric Sciences.

Mattias Russo-Larsson / Unsplash

Mattias Russo-Larsson / Unsplash

Наскільки потеплішав океан?

Одним із проявів антропогенної зміни клімату є глобальне потепління, яке стосується не лише атмосфери, а й океанів. Ба більше, 90 відсотків надмірного тепла з атмосфери акумулюється у Світовому океані. І зі зростанням викидів парникових газів, які призводять до нагрівання поверхні Землі, океани теж стають дедалі теплішими. Тож не дивно, що тепломісткість океанів, від якої залежить і рівень морів, уже четвертий рік поспіль б'є рекорди, як показало дослідження вчених з Китаю, США та Італії.

Вчені проаналізували дані про тепломісткість верхніх 2 000 метрів океану, які збирали з 50-х років минулого століття. З'ясувалося, у середньому океан теплішав на 5,5 зеттаджоулів на рік у період між 1958 та 2022. Однак якщо подивитися на темпи нагрівання, то виходить, що до 1986 року нагрівання відбувалося на 2,3 зеттаджоулі на рік, а після цього темпи зросли у три-чотири рази — до 8,7 зеттаджоулів на рік. Але у 2022 році тепломісткість океанів стала аж на 10,9 зеттаджоулів більшою, ніж була в 2021 році. Через це 2022 рік став найгарячішим в історії спостережень за океанами, причому вся п'ятірка рекордних років сталася після 2017 року.

Звісно, наведені дані усереднені для всіх океанів, а отже є локальні відмінності. Так, гарячими точками щодо збільшення тепломісткості були північ Тихого океану та Атлантичного, південні моря та Середземне море.

А що там стало з солоністю?

Показники солоності океану, яка залежить від опадів на суші, теж були аномальними. Вчені помітили, що в океанах посилився контраст солоності між частинами океану, що можна описати як «солоні регіони стають ще солонішими, а прісні — ще більш прісними», що відбиває тенденцію «посушливі регіони стають посушливішими, а вологі — ще більш вологими». Тож індекс контрасту солоності теж досяг у 2022 році найвищого значення з кінця 1950-х років.

Більша частина Тихого океану та схід Індійського океану, які й так є відносно прісними, стають ще більш прісними. Водночас відносно солоні Середземне море, середні широти Атлантичного океану та захід Індійського океану, навпаки, дедалі солоніші.

Автори також відзначили зростання стратифікації, тобто розшарування, океану, води якого дедалі сталіші. Це один із наслідків зростання температури й солоності океану, який загрожує вертикальному обміну теплом, киснем, вуглецем тощо, які є ключовими для функціонування морських екосистем, а через них — і людських популяцій.

тенденцію
У тих регіонах суші, де вирує посуха, випаровування призводить до того, що вода у водоймах має вищу концентрацію солі, несучи її до океану, який через це теж стає солонішим. Натомість у регіонах з високим рівнем опадів, вода більш прісна, опріснюючи й океан, в який впадає. У зв'язку зі зміною клімату посухи стають суворішими, а опади сильнішими й небезпечнішими там, де вони характерні. Отже, солоні частини океанів стають солонішими, і навпаки з більш прісними.