Обідній сон пов’язали з кращими розумовими здібностями у літньому віці

Дослідження китайських науковців пов’язало регулярний обідній сон літніх людей із кращими когнітивними здібностями. Учасники, що повідомили про періодичний денний сон загалом мали кращу увагу, вербальні вміння та пам’ять, ніж ті, хто не полюбляє дрімати вдень. Про це написали дослідники у статті журналу General Psychiatry.

Pixabay / Pexels

Pixabay / Pexels

Як пов’язана деменція зі сном?

Деменція — це нейродегенеративне захворювання, яке вражає близько 5-7 відсотків людей віком понад 65 років. Поки що медицина не вміє виліковувати вікове погіршення когнітивних здібностей, хоча й докладає зусиль, щоб це змінити. Досліди на пристарілих мишах нещодавно показали, що іноді можна спинити чи навіть усунути зниження розумових можливостей. Поки про людей мова не йде, залишається зрозуміти, як запобігти або уникнути настання деменції. Деякі дослідження вказують, що допомогти може нетривалий післяобідній сон. Водночас відомо, що надмірна денна сонливість теж пов’язана з вищим ризиком зниження когнітивних здібностей та деменції у літніх людей. Китайські вчені провели власні дослідження, щоб спробувати розібратися з впливом денної дрімоти на ментальне здоров’я.

Кого досліджували?

Загалом до дослідження науковці включили 2 214 людей з Китаю віком понад 60 років. Всі вони пройшли попереднє обстеження фізичного та неврологічного стану, так само як і пройшли тестування когнітивних здібностей та надали інформацію про історію хвороб. Третина учасників також здали на аналізи свою кров.

1534 піддослідних повідомили, що регулярно сплять в денний час принаймні п’ять хвилин, але не більше двох годин. Решта 680 сказали, що не мають звички дрімати вдень.

Які результати вивчення?

Дослідники пишуть, що літні люди, які полюбляють обідній сон, загалом мають набагато кращу когнітивну функцію, ніж ті, хто вдень не спить. Зокрема, вони краще проходили тести на орієнтацію, мову та пам’ять. Проте у їхній крові виявили вищі рівні тригліцеридів — жирів, яких інколи пов’язують з вищим ризиком розвитку серцево-судинних захворювань. Ймовірно, причина цього полягає в тому, що люди, які сплять вдень, схильні вести більш сидячий спосіб життя, зазначають вчені.

Це дослідження не дає змогу однозначно відповісти на питання, чи денний сон захищає літніх від погіршення розумових здібностей. Зрештою, воно виявило лише кореляцію, а не причинно-наслідковий зв’язок. Але, схоже, що помірна післяобідня дрімота може бути корисною, особливо, якщо вона забезпечує достатню добову кількість сну.