NASA почала збирати ровер для відправки на Місяць. Він шукатиме воду

NASA офіційно розпочала збирання свого місяцехода VIPER, який має шукати воду поблизу південного полюса супутника. Ровер вже має шасі та чекає на встановлення своєї електроніки та наукових інструментів. Очікується, що Місяця VIPER дістанеться вже у 2024 році. Про це агенція пише на своєму сайті.

NASA

NASA

Навіщо відправляти ровер, якщо полетять астронавти?

Завдяки різноманітним місіям, що досліджували наш супутник, відомо, що на полюсах Місяця є водяна крига. Вона може знадобитися майбутнім місіям, адже її можна використати для роботи місячних баз для астронавтів, а також для створення ракетного палива. Втім, точна кількість та розподіл водяної криги на Місяці досі невідомі, тому NASA вирішила відправити на супутник ровер VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover), який за стоденну місію має оцінити кількість покладів льоду.

Що це за ровер?

450-кілограмовий місяцехід нагадує за розмірами невеликий автомобіль, що їздитиме Місяцем на швидкості 0,72 кілометра на годину. На борту він матиме 3 спектрометри та метровий бур, з допомогою якого VIPER зможе вивчати супутник дистанційно та візьме зразки порід. Оскільки енергією ровер забезпечуватимуть сонячні панелі, дату висадки на Місяць для VIPER запланували на 10 листопада 2024 року — початок «літнього сезону» на Південному полюсі супутника, коли доступного сонячного світла буде більше. Очікується, що місяцехід зупинятиметься на нічний час на вищих ділянках рельєфу, де темрява триватиме всього чотири дні.

Шасі VIPER. NASA

Шасі VIPER. NASA

Наразі NASA вже почала збирання VIPER у Космічному центрі імені Джонсона у Г'юстоні. Доставку ровера на Місяць агенція доручила приватній компанії Astrobotic Technology, яка створить посадковий модуль для VIPER. Запуск відбудеться за допомогою ракети-носія Falcon Heavy компанії SpaceX.

У пошуках води на Місяці до південного полюса супутника рушила південнокорейська орбітальна станція «Данурі». Вона виявлятиме водяну кригу у вічнозатінених кратерах Місяця.