Нанопластик спричинив важкі вади розвитку у зародків курчат

Нідерландські й швейцарські науковці першими показали, що нанорозмірний пластик може порушувати міграцію та виживаність стовбурових клітин в ембріонах. У їхніх дослідах з ембріонами курчат забруднення організму нанопластиком призвело до важких патологій розвитку, зокрема серця та судин, йдеться у статті журналу Environment International.

Carolina Biological Supply Company / Flickr

Carolina Biological Supply Company / Flickr

Що стало з курчатами?

Дослідники Лейденського університету з нідерландськими та швейцарськими колегами вирішили дослідити, як впливає на розвиток ембріонів курчат забруднення повсюдним нанопластиком — фрагментами пластику полістирену, розмір яких вимірюється у нанометрах, мільйонних частках міліметра. Вплив нанопластику виявився дозозалежним і проявлявся у різних порушеннях розвитку, найважчі з яких спричинялися найменшими наночастинками розміром 25 нанометрів. Деякі зародки були надмірно плоскими, прямими чи і те, і інше. У найвищій концентрації пластику (5 міліграмів на мілілітр) приблизно у половини спостерігалися деформації нервової трубки та зменшення розмірів очей, а виживаність складала лише близько 50 відсотків. Забруднювачі також спричинили важкі вади серця та судин, які раніше не пов'язували з пластиком.

Причина патологічних змін виявилася у прикріплюванні нанопластику до стовбурових клітин нервового гребеня, які дають початок різноманітним тканинам в організмі. Забруднювач перешкоджає їхній міграції та виживаності, спричиняючи вади розвитку. Хоча у дослідах використовували значно вищі концентрації пластику за ті, яким піддаються ембріони у реальності, результати свідчать про можливу шкоду нанопластику та вказують на її механізм. Це допоможе краще зрозуміти, як впливає пластикове забруднення на здоров'я людей і як цьому протидіяти.

Нещодавно дослідники описали першу відому хворобу, що її спричиняє споживання пластику. Її виявили у птахів і назвали пластикозом.