Найбільшу квітку з бурштину віком понад 30 мільйонів років перейменували

Дослідники з Німеччини та Австрії переописали найбільшу квітку, знайдену в бурштині, вік якої складає щонайменше 33 мільйони років. Детальне вивчення її пилку показало, що понад 150 років рослину хибно класифікували, приписуючи до роду Stewartia, коли насправді вона представляє рід Symplocos. Відкриття опублікували в журналі Scientific Reports.

Квітка Symplocos kowalewskii з балтійського бурштину. Eva-Maria Sadowski, Christa-Charlotte Hofmann / Scientific Reports, 2023

Квітка Symplocos kowalewskii з балтійського бурштину. Eva-Maria Sadowski, Christa-Charlotte Hofmann / Scientific Reports, 2023

Що це за квітка?

Бурштин має величезну цінність не лише в ювелірів, а й палеонтологів. Стародавня смола нерідко зберігає у чудовому стані на мільйони років представників давно вимерлих екосистем, даючи змогу реконструювати природу минулого. Найчастіше у ньому увічнюються членистоногі, наприклад, комахи, натомість рослини вкрай рідкісні.

Серед знахідок у балтійському бурштині, який утворився в період еоцену (56-34 мільйони років тому), лише 1-3 відсотки припадає на рослини. Але серед них є справді унікальний екземпляр — найбільша збережена в бурштині квітка. Її діаметр складає лише 28 міліметрів, але й розміри інших коливаються переважно в межах від кількох до 15 міліметрів. Її описали ще 1872 року як вид Stewartia kowalewskii, однак нове дослідження пари вчених з Інституту еволюції та біорізноманіття імені Лейбніца та Віденського університету змусило перейменувати рослину.

Яке нове ім'я стародавньої квітки?

Після першого поверхневого опису більше ніхто не повертався з дослідженням до найбільшої квітки з бурштину 150 років, хоч вона й багаторазово згадувалася авторами у своїх роботах. Тож зараз вчені вирішили застосувати сучасні технології, як-от сканувальну електронну мікроскопію, для детальнішого вивчення зразка. Зокрема, вони обережно виділили з нього пилок, щоб ідентифікувати на його основі рослину, оскільки визначення лише за морфологією квітки не завжди достатнє.

а. Тичинка квітки з пилком. b-g. Пилок. Eva-Maria Sadowski, Christa-Charlotte Hofmann / Scientific Reports, 2023

а. Тичинка квітки з пилком. b-g. Пилок. Eva-Maria Sadowski, Christa-Charlotte Hofmann / Scientific Reports, 2023

Дослідники дійшли висновку, що весь цей час рослину помилково відносили до підродини камелієвих (Camellioideae). При ретельному огляді в неї не знайшли характерного для цього таксона псевдопилка. Окрім цього, пилок більше нагадував такий у рослин Symplocos з родини симплокових (Symplocaceae), з яких відомі лише два скам'янілі види з Європи. Морфологія квітки, з'ясувалося, також збігається з властивостями рослин цього роду. Найбільше вона схожа на сучасні азійські симплокоси S. obtusa, S. pergracilis, S. tanakae та S. pseudobarberina. Таким чином, її перемістили у класифікації і перейменували на Symplocos kowalewskii.