На навколоземній орбіті розгорнули перший фармацевтичний супутник

Американська компанія Varda Space Industries успішно розгорнула на навколоземній орбіті фармацевтичний супутник W-Series 1. Він призначений для того, щоб проводити у космосі експерименти з виготовлення ліків. На W-Series 1 працюватимуть з препаратом ритонавір, який використовують у терапії СНІД і ВІЛ. Про це компанія повідомила у своєму твітері.

Капсула Varda Space Industries з буксиром від  Rocket Lab. Varda Space Industries

Капсула Varda Space Industries з буксиром від Rocket Lab. Varda Space Industries

Навіщо ліки відправили у космос?

Varda Space Industries — це американський стартап, заснований у 2020 році з метою розбудови першої космічної станції для промислового виробництва речей в умовах мікрогравітації. На думку засновників, на навколоземній орбіті можна виготовляти біодруковані органи, напівпровідники, а також фармацевтичні препарати. Свою першу платформу, W-Series 1, компанія запустила у космос 13 червня 2023 року за допомогою ракети-носія Falcon 9.

Відділення W-Series 1 від Falcon 9. Varda Space Industries /Twitter

Відділення W-Series 1 від Falcon 9. Varda Space Industries /Twitter

W-Series 1 складається з виробничого модуля, капсули для повернення, а також розробленого компанією Rocket Lab буксира, який допоможе спочатку вивести супутник на орбіту, а потім зійти з неї для повернення на Землю. У свою першу місію W-Series 1 відправився у космос з препаратом ритонавір, який використовують у терапії СНІД і ВІЛ. Як повідомляє видання New Atlas, на борту W-Series 1 вивчатимуть реакцію ліків на нагрівання та охолодження в умовах мікрогравітації.

Крім того, під час повернення на Землю, капсула W-Series 1 розвине гіперзвукову швидкість у понад 31 тисячу кілометрів на годину (число Маха 25). Це компанія також вирішила комерціалізувати та пропонує використовувати повторний вхід свого апарата в атмосферу для дослідження впливу гіперзвукових швидкостей на матеріали.