На Львівщині відшукали залишки укріплень віком близько 6 тисяч років

На горі Лисівка у місті Винники археологи відшукали фрагмент укріплення, яке датують 4 500-3 500 роками до нашої ери. На належність до доби енеоліту вказує також і знайдена кераміка, яку відносять до лійчастої культури, що на території Винників межувала з трипільською. Про знахідку українсько-польської археологічної експедиції повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Львівська обласна рада

Львівська обласна рада

На території гори Лисівка у місті Винники Львівської області археологи виявили оборонне поселення, яке датується 4 500-3 500 роками до нашої ери, та є найдавнішим на території Львівщини і третім найстарішим на заході України. Як розповідає Андрій Гавінський, учасник експедиції від відділу археології Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, на місці вдалося знайти залишки стіни із дерев'яних колод, які були вкопані у рів шириною 30 сантиметрів. Враховуючи особливості рову, можна припустити, що вже тоді людям були доступні спеціальні інструменти, які допомогли створити ділянку рівної форми. Зовні частокіл обліплений глиною, з цього можна зробити висновок, що це була міцна огорожа заввишки близько трьох метрів.

Ще з 90-х років на території міста Винники поблизу Львова проводять археологічні розкопки, де у лісах гір Лисівка та Жупан збереглися пам'ятки лійчастої культури, названої так за типовою формою кераміки — посудин із лійкоподібними шийками. Однак, з огляду на знайдені артефакти, на території міста культура лійчастого посуду межувала з трипільською культурою. Таким чином, наголошує Гавінський, знайдена оборонна споруда, яку відносять саме до лійчастої культури, може розповісти про взаємини між представниками культури лійчастого посуду та трипільцями.

Датування пам’ятки вдалося встановити на основі лабораторних досліджень кераміки, кісток та вугілля, знайдених на території розкопу. За словами дослідника, культурний шар не було порушено: земля поблизу пам'ятки не розорювалася, а також збереження забезпечив ліс навколо. У розкопках брали участь археологи спільної українсько-польської археологічної експедиції Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича, Історико-краєзнавчого музею у Винниках, ЛНУ імені Івана Франка та Інституту археології Жешувського університету.

Також раніше ми розповідали, як неподалік Одеси вдалося знайти стародавні амфори, які датують 4-5 століттям до нашої ери. Їх вдалося знайти бійцям територіальної оборони міста під час зведення фортифікаційних споруд.