Море Лаптєвих вперше виявилося не покритим кригою в кінці жовтня

Вперше за історію спостережень крига на арктичному морі Лаптєвих не сформувалася до кінця жовтня, повідомляє The Guardian. До такого рекорду призвели швидкі зміни клімату, вважають експерти, серйозні наслідки якого відчує на собі весь полярний регіон.

Що це за море?

Воно омиває північне узбережжя Сибіру та є частиною Північного Льодовитого океану. Вважається, що море Лаптєвих є батьківщиною морського льоду Арктики. Спочатку він покриває прибережні води, а потім дрейфує на захід - до Ґренландії та норвезького архіпелагу Свальбард, між якими навесні розтане у протоці Фрама. Протягом такої “міграції” крига несе важливі поживні речовини через Арктику, необхідні для підтримання балансу екосистем. Якщо море Лаптєвих запізно почне замерзати, то його лід буде тоншим, і з високою ймовірністю розтане, так і не потрапивши до протоки Фрама. Отже, арктичний планктон недоотримає нутрієнтів і гірше забиратиме вуглекислий газ із атмосфери. Зазвичай, море починало вкриватися кригою з настанням осені, однак цьогоріч все сталося інакше.

Що сталося з морем Лаптєвих?

Попри те, що закінчується вже другий осінній місяць, море Лаптєвих все ще не почало замерзати. Площа непокритого кригою моря у 2020 році сягнула рекордно низьких значень як для кінця жовтня. Утім, не можна сказати, що це несподіване явище. Фахівці фіксували найнижчі показники замерзання в Арктиці протягом останніх 14 років. А товщина сезонного льоду в середньому вдвічі менша, ніж це було ще в 1980-х роках. Вчені кажуть, що тенденція продовжуватиметься й надалі, а десь між 2030 та 2050 роками Арктика переживатиме своє перше літо без криги.

Чому так відбувається?

Глобальне потепління не могло не позначитися на північному океані, впевнені вчені. Його температура вже зросла на понад 5 градусів Цельсія вище середнього значення, внаслідок спеки та рекордно раннього танення старого льоду, який до того відбивав значну кількість сонячного світла. Головною причиною цих подій називають викиди парникових газів внаслідок промислової та сільськогосподарської діяльності людини.

Але висока температура не єдина порушила динаміку морського льоду. Зміна клімату сприяє проникненню більшої кількості теплих атлантичних течій до Арктики, що порушує звичайне розшарування між теплішими донними водами та холоднішими поверхневими. Це теж ускладнює формування криги.

Спільнота науковців стурбована, що через тонкий цьогорічний лід підвищується ризик його надто раннього танення навесні. Зі свого боку, непокритий океан ще більше нагріватиметься і, можливо, наступної осені замерзне ще пізніше.


Арктика особливо вразлива до глобального потепління. Дослідження показують, що вона вже почала перехід до нового, теплішого клімату, в якому немає місця кризі. Детальніше про те, що таке глобальне потепління, чому воно відбувається і чи можна його зупинити, ви можете дізнатися з нашого розбору “Глобальне потепління — не міф?”.