Моноклональні антитіла показали дієвість проти раку прямої кишки

Попередні випробування моноклональних антитіл у складі препарату достарлімабу дали обнадійливі результати при лікуванні раку прямої кишки. Усі 12 учасників другої фази клінічного випробування позбулися пухлин, причому без серйозних побічних ефектів лікування, зазначають американські дослідники у The New England Journal of Medicine.

Cercek et al. / The New England Journal of Medicine, 2022

Cercek et al. / The New England Journal of Medicine, 2022

Рак прямої кишки зазвичай лікують комбінованим підходом, який охоплює хірургічне втручання, хімієтерапію та променеву терапію. І хоча у частини пацієнтів лікування дає бажаний результат, воно водночас може супроводжуватися такими серйозними побічними ефектами як дисфункції кишківника, сечовиділення, порушення фертильності та загалом зниження якості життя. До того ж у 5-10 відсотків пацієнтів наявні пухлини з мутаціями, які роблять їх менш чутливими до типового лікування, утім, потенційно сприйнятливішими до імунотерапії. Тож науковці з Меморіального онкологічного центру Слоуна — Кеттерінга перевірили, чи допоможе таким хворим імунотерапія у вигляді блокування імунної контрольної точки PD-1 — білка на поверхні, завдяки якому злоякісні клітини уникають виявлення та знищення імунними клітинами.

Дослідники випробовували препарат достарлімаб, що є моноклональними антитілами до PD-1, який вже використовують для лікування раку ендометрію. У рамках другої фази клінічного дослідження лікування ним проводили на 12 добровольцях із раком ІІ або ІІІ стадії, який ще не метастазував. Пацієнти мали отримувати внутрішньовенну ін'єкцію достарлімабу кожні три тижні протягом шести місяців.

Після закінчення курсу лікування абсолютно усі пацієнти позбулися ракових пухлин прямої кишки. Жоден із них у результаті не потребував хімієтерапії, променевої терапії чи операції, і в жодного з них не відмітили повернення хвороби протягом періоду спостереження, який тривав від 6 до 25 місяців. Що не менш важливо, лікування не супроводжувалося серйозними побічними ефектами, лише менше третини стикалися із дерматитом, свербежем шкіри, втомою чи нудотою.

Результати випробування блокатора PD-1 для лікування раку прямої кишки обнадійливі — це рідкість, коли ліки показують стовідсоткову ефективність. Але оскільки наразі дослідження проведене на невеликій кількості пацієнтів, слід продовжити перевірку дієвості та безпечності достарлімабу.