Приєднайтесь до 500+ прихильників науки!

Модифіковані бактерії створюватимуть молоко екологічніше за корів

Генетично модифіковані бактерії навчилися синтезувати казеїн, ключовий білок молока, з такими ж властивостями, як у натурального. Досі відтворити такий білок у клітинах бактерій не вдавалося через те, що після синтезу він потребує додаткової обробки клітинними ферментами. Тепер модифіковані бактерії зможуть замінити корів як основне джерело молока, адже потребують меншої кількості ресурсів і створюють менше викидів парникових газів, а їх вирощування є більш етичним. Дослідження опублікували в журналі Trends in Biotechnology.

Модифіковані бактерії створюватимуть молоко екологічніше за корів. GIPHY

Модифіковані бактерії створюватимуть молоко екологічніше за корів. GIPHY

Як бактерій навчили створювати білок молока?

Казеїн має особливу структуру, порівняно з іншими білками, адже до частини амінокислот у ньому приєднані фрагменти фосфатної кислоти, які допомагають білку зв’язуватися з кальцієм і набувати стабільної структури. Для відтворення цієї структури в клітинах бактерій науковці випробували два підходи. У першому випадку дослідники додали гени, які кодували ферменти для приєднання фрагментів фосфатної кислоти до готового білка. А в другому — замінили амінокислоти, до яких мали приєднуватися ці фрагменти, на амінокислоти, які вже мали негативний заряд і могли зв’язуватися з кальцієм.

Після цього дослідники провели структурний аналіз отриманих білків, порівняння їхньої здатності зв’язуватися з кальцієм і бути розщепленими у травному тракті. Як виявилося, і отриманий за допомогою ферментів, як в організмі корів, і модифікований білок з заміненими амінокислотами не поступалися казеїну з коров’ячого молока. Отриманий за допомогою ферментів білок мав більшу подібність з казеїном коров’ячого молока, але модифікований білок отримувати було легше. Однак технологія виготовлення обох цих білків потребує тестування в промислових масштабах, а також — у поєднанні з іншими компонентами молока, які навчилися добувати за допомогою мікроорганізмів.

Які альтернативи звичайній їжі існують

🦠 Вирощування бактерій уже назвали більш сталим за отримання рослинної їжі, тобто воно потребує менше ресурсів і створює менше відходів.

🐍 А от більш сталою альтернативою м’ясу курей, свиней та іншої худоби можуть стати пітони. Вони ростуть швидше та потребують менше їжі, ніж звичні нам тварини.

📒 Детальніше про те, звідки взялася ідея вирощувати їжу за допомогою мікроорганізмів і як її втілюють у життя, ми розповідали в матеріалі «Мікробна ферма».