Марсіанський сейсмограф почув падіння на Марс метеоритів

У даних місії InSight вперше вдалося достовірно відшукати свідчення падіння на Марс метеоритів. Модулю вдалося зафіксувати і сейсмічні, і акустичні хвилі, пов'язані з падінням на планету чотирьох тіл, а завдяки орбітальній станції MRO, що спостерігає за Марсом з орбіти, планетологи відшукали і пов'язані з почутими подіями кратери. Масу метеоритів оцінили від 10,6 до 42,1 кілограма, а діаметри кратерів, що вони утворили, — від 3,9 до 11,9 кілометра. Робота опублікована у журналі Nature Geoscience.

Ці сліди на поверхні Марса утворилися 5 вересня 2021 року. Синім виділено деталі зіткнення. NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

Ці сліди на поверхні Марса утворилися 5 вересня 2021 року. Синім виділено деталі зіткнення. NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

Удари метеоритів не лише приносять планетам новий ландшафт, а і збагачують їхні атмосфери леткими сполуками. Наприклад, появу на Землі води також пов'язують із падінням метеоритів. Планетологи давно використовують удари метеоритів та утворені внаслідок цього акустичні і сейсмічні хвилі для того, щоб досліджувати надра планет. Втім, великій команді дослідників з Франції, Америки, Британії, Австралії та Швейцарії вперше вдалося не просто побачити на знімках поверхні Марса нові кратери, а і пов'язати їх із сейсмічними даними, які для них збирала станція InSight.

Знімки до та після появи кратерів від удару метеорита. Трикутниками позначено точки, де положення удару вирахували за даними сейсмографа, а крапками — фактичне місце удару. Raphael F. Garcia et al. / Nature Geoscience, 2022

Знімки до та після появи кратерів від удару метеорита. Трикутниками позначено точки, де положення удару вирахували за даними сейсмографа, а крапками — фактичне місце удару. Raphael F. Garcia et al. / Nature Geoscience, 2022

У даних сейсмографа SEIS, що працює на InSight, дослідники відшукали сигнали, які відповідають за сейсмічні хвилі, а також акустичні хвилі, які виникли від удару метеорита о поверхню. Так вчені підтвердили чотири ударних події, які відбулися на Марсі у вересні, лютому та серпні 2021 року, а також травні 2020. Два удари сталися на відстані 84-86 кілометрів від станції InSight, а два — у 267-286 кілометрах. Згодом наслідки падіння вдалося знайти на знімках поверхні Марса — їх зробила орбітальна станція Mars Reconnaissance Orbiter.

Решта три наслідки падіння метеорита. NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

Решта три наслідки падіння метеорита. NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

Ударні події спровокували навіть марсотруси магнітудою від 1,2 до 1,6, а також лишили по собі кратери, діаметри яких оцінили у 3,9, 6,1, 7,2 та 11,9 кілометра. Також, завдяки фото і сейсмічним даним вдалося оцінити і приблизну масу тіл, які впали на поверхню Марса: від 10,6 до 42,1 кілограма.

А тут можна почути звук падіння метеорита на Марс, створений за записаними модулем InSight даними. Чути, як метеорит входить в атмосферу, розривається на частини та падає на поверхню. NASA/JPL-Caltech/CNES/IPGP.

Ідентифікуючи джерела сейсмічних хвиль, що виникають внаслідок ударних подій, планетологи мають можливість уточнити моделі будови планети, а також історію її формування. Так, наприклад, ми розповідали, як сейсмічні дані допомогли планетологам створити детальну схему будови приповерхневих шарів Марса, а також оцінити розмір ядра планети та товщину її кори.