Лампи для гель-лаку пошкодили ДНК у клітинах шкіри

Американські науковці порівняли негативний вплив на клітини шкіри ламп для манікюру з впливом соляріїв. Їхні досліди на культурах людських і мишачих клітин показують, що ультрафіолетові промені ламп здатні опосередковано пошкоджувати ДНК та збільшувати ризик раку. Про це повідомляється у журналі Nature Communications.

Unsplash

Unsplash

Як лампи можуть шкодити ДНК?

В останнє десятиліття став дуже поширеним манікюр з використанням так званих гель-лаків. Це лак, який висихає усього за кілька секунд після нанесення, якщо його помістити в спеціальну осушувальну лампу під ультрафіолетові промені (навіть якщо її називають LED-лампою). Так олігомери гелю полімеризуються і він твердіє.

Більшість ламп випромінюють ультрафіолетові А промені, такі, як і в солярії. Хоча на відміну від ультрафіолетових В променів, вони безпосередньо не спричиняють мутації ДНК, але вони теж є відомим чинником раку, призводячи до накопичення в клітинах канцерогенів. Дотепер не надто багато уваги приділялося тому, як ці лампи впливають на здоров'я поціновувачів манікюру з гель-лаком. Між тим, за одну процедуру нігті та руки клієнтів опромінюються до 10 хвилин, а сам манікюр повторюють кожні 2-3 тижні, що може мати накопичувальний негативний ефект. Як впливають на клітини осушувальні манікюрні лампи, з'ясовували дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Дієго та Університету Пітсбурга.

Що опромінювали лампами?

Впливу ультрафіолету з лампи для манікюру піддавали три типи клітин шкіри: фібробласти мишей, фібробласти і кератиноцити людини. Їх опромінювали від одного до трьох разів з тривалістю опромінення від кількох секунд до 20 хвилин. Через 48 годин оцінювали виживаність клітин і кількість мутацій у них.

Що стало з клітинами шкіри?

Вчені помітили дозозалежний негативний вплив ультрафіолетової радіації на всі типи клітин. Що більшою була тривалість опромінення, то меншою була виживаність клітин. Наприклад, серед клітин, яких опромінили один раз протягом 20 хвилин, через дві доби померло близько 20-30 відсотків. А три такі опромінення протягом трьох днів призводили до 65-70-відсоткової смертності. Клітини, що залишилися після радіації, мали велику кількість мутацій, зокрема пов'язаних із розвитком раку шкіри. Імовірно, за це відповідало збільшення у 5-20 разів у клітинах кількості сполуки, що здатна пошкоджувати ДНК.

Підсумовуючи, дослідження показало, що осушувальні лампи для гель-лаків мають цитотоксичну, генотоксичну та мутагенну дію. Звісно, у ньому використовували незахищені клітини, а не людські руки, і тривалість опромінення була більшою, ніж при сеансі манікюру, а значить, ризики не обов'язково є такими ж у реальному житті. Але висновок, що лампи можуть мати такий же негативний вплив на шкіру, як солярії, спонукатиме до детальнішого вивчення питання у майбутньому. Як зазначають автори, скоріше за все пройде щонайменше десятиліття, перш ніж такі дослідження будуть завершені, а загальна публіка сповіщена про відповідні ризики.