Криміналісти навчилися виявляти наркотики за відбитками пальців

Науковці-криміналісти розробили метод, що дозволяє визначити вживання людиною наркотиків та контакт із вибуховими речовинами за відбитками пальців. Дотепер виявити їх у такий спосіб було важко, оскільки при вивченні до зразків відбитків вноситься велика кількість хімічних речовин, що заважають ідентифікації. Дослідження опублікували у журналі Drug Testing and Analysis.

GIPHY

GIPHY

Що допомогло виявити препарати у відбитках?

Спершу науковці створили власні відбитки пальців, одягнувши на руки пластикові рукавиці. Відбитки лишилися всередині, тож далі рукавиці одягли вивернувши назовні, і взяли в руки таблетки снодійного засобу золпідему, яким часто користуються злочинці. Злегка струсивши залишки ліків із пальців, вчені стали торкатися пальцями в рукавицях скляних, металевих і пластикових поверхонь. Власне, етап з рукавицями провели лише задля того, щоб не контактувати із золпідемом шкірою, крізь яку він може проникнути в організм, але водночас залишати відбитки, як голими руками.

Відтак із поверхонь зняли відбитки звичайним способом із використанням гелевого шару, який притискають до поверхні. На шар потім нанесли краплю рідини і помістили в апарат, що завдяки високовольтній електриці підіймає часточки речовини у повітря, даючи змогу їх аналізувати методом мас-спектрометрії. Так золпідем вдалося виявити у 100 відсотках випадків з восьми відбитків. Тож науковці сподіваються, їхній підхід допоможе виявити контакт людей із наркотиками, іншими препаратами чи вибуховими речовинами.

  • А про масове використання наркотиків може розповісти аналіз річкової води. Наприклад, сеча з музичного фестивалю «Ґластонбері» у десятки разів підняла рівні кокаїну і МДМА у місцевій річці.

Читайте також