Кожна десята молода людина під час наркозу приходила до тями

Поширеність пов'язаної свідомості, коли людина під час наркозу усвідомлює навколишнє середовище, виявилася більшою серед молодих людей, ніж загалом вважалося дотепер. Міжнародне дослідження показало, що більш ніж 10 відсотків повнолітніх пацієнтів до 40 років стикаються з тим, що перебувають при тямі під час наркозу, причому половина з них має больові відчуття, а стан більш властивий жінкам. Про це повідомляється в British Journal of Anaesthesia.

GIPHY

GIPHY

Наркоз — одне з найвагоміших досягнень медицини, яке дає змогу проводити надскладні операції безболісно та не травматично для психічного стану, «вимикаючи» або пригнічуючи свідомість пацієнта. Однак він не завжди працює так, як цього від нього очікують. Нерідкісні випадки, коли людина під час наркозу здатна реагувати на довкілля, зокрема відчувати маніпуляції лікарів, та перебуває при тямі, але після виходу з наркозу нічого про це не пам'ятає. Цей стан називають пов'язаною свідомістю (connected consciousness). Попередні результати вказували, що пов'язана свідомість під час наркозу виникає приблизно у 5 відсотків пацієнтів, але дали підстави запідозрити, що у молодих людей явище відбувається частіше. Вчені Сіднейського університету та Університету Вісконсину в Медісоні об'єдналися з колегами, щоб точніше з'ясувати, наскільки воно поширене.

Дослідники зосередилися на молодих людях віком від 18 до 40 років. До участі залучили 338 людей з Австралії, США, Нової Зеландії, Ізраїлю та Європи, які піддавалися наркозу з інтубацією трахеї під час планової операції. Вже через 10 секунд після інтубації учасникам зачитували команди, твердження та слова й слідкували за їхньою реакцією, використовуючи усталений спосіб визначення пов'язаної свідомості: просячи поворухнути рукою у відповідь на прохання дослідника.

Ознаки пов'язаної свідомості проявили 37 учасників (11 відсотків), при цьому половина з них не лише розуміли й виконували команди, а й дали знати, що відчувають біль. Після операції жоден пацієнт не пам'ятав слова вчених, однак один із них доволі чітко міг пригадати сам процес операції.

Ефект, схоже, залежить від статі: лише шестеро із 37 учасників були чоловіками, із чого вчені зробили висновок про майже втричі (у 2,7 раза) більшу ймовірність виникнення пов'язаної свідомості у жінок. Утім, автори вказують на фактор, який може допомогти зменшити ризик виникнення стану. Так, пов'язана свідомість спостерігалася рідше у пацієнтів, яким між індукцією наркозу та інтубацією безперервно вводили препарати для наркозу.