Коти надали перевагу пікантним та жирним смакам їжі

Науковці з'ясували, що коти більше схильні споживати корм з високим вмістом вільних амінокислот, що надають їжі пікантний та жирний смак. А от кислі й солодкі сполуки лишають котів байдужими. Це показало дослідження, у рамках якого 10 котів дегустували сухий корм, який обробляли спреями з різними ароматами, створеними на основі курячої печінки. Оскільки коти відомі своєю вибагливістю в їжі, дослідники сподіваються, що краще розуміння залежності між леткими ароматичними сполуками та смаковими якостями допоможе зробити корм більш привабливим для улюбленців. Результати опублікували в журналі ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry.

GIPHY

GIPHY

Як досліджували харчові вподобання котів?

Для приготування привабливих для котів речовин у формі спреїв дослідники спочатку подрібнили та термічно обробили курячу печінку. Далі м’ясо піддали дії ферментів, щоб присутні в ньому білки розпались на окремі амінокислоти. Таким чином науковці отримали чотири ароматні спреї, які містили леткі сполуки від м’яса різного рівня розщеплення. Щоб перевірити, який з них приваблює котів більше, вчені покривали комерційно доступний котячий корм одним із чотирьох спреїв. До уваги брали не лише те, яку миску коти вибрали першою, а й скільки їжі вони з’їли протягом дня. Дослідники виявили, що більшість котів віддають перевагу добре розщепленій їжі, яка містить багато вільних амінокислот та, відповідно, характерний запах.

  • А от в дикій природі харчові вподобання котів мають помітний вплив на біорізноманіття. Вчені підрахували, що жертвами вуличних котів стають понад 2 тисячі видів тварин, з яких 347 перебувають під загрозою зникнення, що важливо враховувати у природоохоронних заходах.