Коронавірус.Коротко. Дайджест червневих новин про COVID-19

Коронавірус у світі

ВООЗ вирішила називати штами коронавірусу грецькими літерами

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) прийняла рішення позначати варіанти вірусу SARS-CoV-2, які викликають занепокоєння або посилену увагу, назвами літер грецького алфавіту. Таким чином експерти прагнуть уникнути стигматизації окремих країн та націй, у яких вперше виявили варіанти й за якими їм дали поширену назву. Рішення оприлюднили на офіційному сайті ВООЗ.

Коронавірус SARS-CoV-2, як і інші патогени, постійно мутує з утворенням величезної кількості його генетичних варіантів — штамів. Різні органи охорони здоров'я відстежують ці варіанти, щоб вчасно виявляти серед них потенційно більш загрозливі за інші. До таких відносять B.1.1.7, вперше виявлений у Великобританії, B.1.351 з Південної Африки, B.1.617.2, найраніше зареєстрований в Індії, та інші. За країнами, у яких їх вперше виявили, в побуті штами отримали назви «британського», «південноафриканського» та «індійського», що на думку експертів ВООЗ вказує на стигматизацію та дискримінацію. Уникнути цього, а також полегшити публічне обговорення штамів покликані грецькі назви. Так, «британський» варіант тепер називається Альфа, «південноафриканський» — Бета, «бразильський» — Гама, а «індійський» — Дельта.

Разом із тим зберігаються наукові назви варіантів коронавірусу, як-от B.1.1.7, які несуть важливу інформацію про збудників та будуть надалі використовуватися в наукових дослідженнях та документах.

Варіант Дельта може стати найпоширенішим у світі

Дослідження британських вчених свідчить, що варіант коронавірусу Дельта несе особливу загрозу не тільки через те, що найбільше поширюється, а й через обмежену чутливість до антитіл, утворених після щеплення. Це може допомоги йому стати домінантним штамом у світі. Результати дослідження оприлюднені в статті, що наразі проходить рецензування в журналах Nature.

Вчені провели аналіз інфікування ковідом ста щеплених вакциною Oxford-AstraZeneca медичних працівників в Індії. Дослідження показує, що саме Дельта-варіант спричиняє найбільшу кількість заражень вакцинованих. Він проявив меншу чутливість до нейтралізуючих антитіл, утворених після вакцинації або інфікування, ніж варіант Альфа, а також вищі рівні реплікації в дихальних шляхах. Водночас вчені наголошують, що вакцина все ще ефективно захищає від важкого протікання COVID-19 та сповільнює поширення варіанту Дельта.

Минулого тижня, ВООЗ назвала Дельта-варіант коронавірусу найбільш заразним із дотепер виявлених та повідомила, що його зареєстрували щонайменше у 85 країнах. У багатьох із них, зокрема у Великобританії та Південній Африці, варіант Дельта вже став домінантним на частині або всій території. У Євросоюзі до кінця серпня прогнозується, що до 90 відсотків нових випадків COVID-19 буде спричинено цим штамом.

Ефективність вакцин

Вакцина Novavax показала ефективність в 90 відсотків

Вакцина проти коронавірусної інфекції від американської фармацевтичної компанії Novavax показала ефективність у більш ніж 90 відсотків в рамках третього етапу клінічних випробувань препарату. Водночас, за словами розробників, вона на 100 відсотків захищає від помірного та важкого протікання хвороби, а також варіантів SARS-CoV-2, які не входять у список тих, що викликають занепокоєння. Результати дослідження наразі опубліковані на сайті компанії.

Результати основані на випробуваннях вакцини, проведених за участі 29 960 добровольців зі США та Мексики. Усього за час дослідження на COVID-19 захворіло 77 людей. Із них 63 були в групі плацебо, а решта 14 — отримали справжню вакцину, але хвороба у них протікала відносно легко. Із цього експерти зробили висновок про загальну ефективність щеплення вакциною Novavax на рівні 90,4 відсотка. Захист від помірного та важкого протікання ковіду наразі складає 100 відсотків, так само як і ефективність вакцини проти інфікування штамами, які не входять у список тих, що викликають занепокоєння.

Вакцина від Novavax працює за іншим механізмом, ніж інші зареєстровані вакцини, хоча її ефективність подібна до РНК-вакцин. Вона є білковою субодиничною вакциною, що використовує частинки білка-шипа коронавірусу, включені у наночастинки, які завдяки цьому імітують структуру вірусу. Згодом наночастинки поєднуються із розробленим Novavax ад'ювантом, речовиною, яка посилює імунну відповідь на вакцину.

Китайська CoronaVac продемонструвала безпечність для дітей

Вакцина CoronaVac від китайського виробника показала здатність викликати імунну відповідь у дітей 3-17 років та оцінюється як безпечна. Такі висновки зроблені на основі фази ½ клінічних випробувань ефективності вакцини для дітей. Результати дослідження опубліковані в журналі The Lancet Infectious Diseases.

Дослідження в рамках першої фази клінічних досліджень вакцини CoronaVac для дітей проводили на 550 здорових дітях віком від трьох до сімнадцяти років. Більш ніж у 96 відсотків вакцинованих дітей після щеплення розвинулися антитіла до коронавірусу, із кращою ефективністю дози в 3 мікрограми, ніж в 1,5. При цьому їхня кількість більша за ту, що формується в дорослих людей. Побічні ефекти проявилися менш ніж у третини учасників та були легкого або середнього ступеня важкості.

Вакцина CoronaVac є інактивованою, тобто для тренування імунної системи використовує знешкоджені цілі віруси SARS-CoV-2. Її ефективність для дорослих оцінюють в 51 відсоток проти симптоматичного протікання та 100 відсотків проти важкого перебігу й госпіталізації. Вона входить у перелік рекомендованих ВООЗ вакцин проти COVID-19.

Третя доза вакцини AstraZeneca посилює імунітет проти ковіду

Третя доза вакцини від виробника Oxford-AstraZeneca суттєво збільшує кількість антитіл до коронавірусу, у порівнянні з результатом після першої або другої дози щеплення. Але поки що немає підстав вважати, що для надійного захисту проти COVID-19 необхідно проводити третю вакцинацію. Про це йдеться в наразі нерецензованому препринті статті британських вчених.

Дослідники протестували, як зреагує на третє щеплення вакциною AstraZeneca організм 90 учасників, які вже отримали перші дві дози. Середній інтервал між другим та третім щепленням склав 44 тижні. Результати показують, що додаткова доза суттєво підвищує кількість антитіл до вірусу, у порівнянні з їх концентрацією на 28 день після другої дози. Реакція імунних Т-клітин також посилювалася внаслідок цього, а сама вакцинація переносилася легше, із меншою кількістю побічних ефектів, ніж після першої. Дослідження також показало, що отримання другої дози вакцини через тривалий час після першої теж може призводити до формування більшої кількості антитіл, ніж із дотриманням звичайних інтервалів ревакцинації.

Наразі немає переконливих доказів того, що необхідно щепитися тричі для кращого захисту від ковіду. Однак існує ймовірність того, що в майбутньому імунітет проти коронавірусу знижуватиметься. Тому вчені завчасно провели невелике дослідження, яке показало, що третя доза може бути ефективною та безпечною. Утім, інше дослідження вказує, що три щеплення проти COVID-19 можуть бути оптимальним варіантом для людей, які пережили трансплантацію органів. Такі пацієнти приймають ліки, що пригнічують імунну систему, аби вона не відторгала трансплантат. Тому вони мають слабку реакцію на вакцину, і відповідно, низьку кількість нейтралізуючих антитіл, підвищити кількість яких може третя доза.

Поєднання вакцини AstraZeneca та Pfizer може забезпечити кращий захист

Дослідження оксфордських вчених дає привід припускати, що проведення вакцинації із отриманням двох доз вакцинами різних виробників, Oxford-AstraZeneca та Pfizer, дає майже такий ефект, як і щеплення двома дозами Pfizer-BioNTech. Про це зазначається у статті вчених, оприлюдненій у вигляді препринту.

Вчені прагнули з'ясувати, який ефект матиме поєднання різних за виробниками та принципом дії вакцин — від AstraZeneca та Pfizer. Для цього вони проаналізували рівні антитіл у 830 пацієнтів, які отримали в стандартному режимі дві дози AstraZeneca, дві дози Pfizer або ж різну комбінацію цих вакцин, введену з інтервалами між ними у 28 або 84 дні.

Будь-які комбінації забезпечували вищий рівень антитіл, ніж при проведенні обох щеплень вакцинами AstraZeneca. Найефективнішим підходом із вивчених виявився той, що передбачає дві ін'єкції вакцинами Pfizer. Однак майже такого ж результату можна добитися, якщо після першої дози AstraZeneca зробити другу дозу вакциною Pfizer. Такий режим також сприяє найбільшій активності Т-клітин, які знищують інфіковані клітини. Вдвічі меншу кількість антитіл виробляє організм після введення спершу Pfizer, а потім AstraZeneca, хоча це все ще в п'ять разів більше за результат двох вакцин AstraZeneca. Також така комбінація продемонструвала найнижчу активацію Т-клітин із вивчених.

Автори сподіваються, що їхні результати допоможуть краще спланувати імунізацію населення в різних країнах, щоб вакцинацію пройшли якомога більше людей.

Реакція на вакцини та лікування ковіду

Запалення серцевого м'яза назвали рідкісним ускладненням РНК-вакцин

Центр контролю та профілактики захворювань (CDC) США визнав запалення серцевого м'яза, або міокардит, у молодих чоловіків рідкісним можливим побічним ефектом РНК-вакцин. Однак потенційна користь від щеплення усе ще значно перевищує можливу шкоду від неї, зазначають експерти.

Наприкінці минулого місяця почали з'являтися повідомлення про виникнення запалення серця у молодих людей, переважно чоловіків, невдовзі після проведення щеплення РНК-вакцинами від виробників Pfizer-BioNTech або Moderna. Станом на середину червня таких випадків в США було зареєстровано понад тисячу в людей віком від 12 до 29 років. Більшість із них страждали від помірної важкості симптомів, що включали біль у грудях та задишку, переважно перших п'яти днів від вакцинації другою дозою.

Точний механізм виникнення міокардиту після вакцинації невідомий, але відомо, що він може бути також ускладненням COVID-19. При чому ризик враження серця після інфекції вищий, ніж після вакцини, і спостерігається майже в половини важкохворих пацієнтів. Частоту міокардиту серед молодих чоловіків після РНК-вакцини наразі оцінюють приблизно в 12-66 випадків на мільйон. Таким чином фахівці все ще дотримуються думки, що вакцинація є найкращим способом протидіяти поширенню коронавірусної інфекції.

Моноклональні антитіла рятують життя хворих на ковід, але не всіх

Дослідження RECOVERY виявило ефективність терапії антитілами, розробленої компанією Regeneron, для зменшення ризику смерті у пацієнтів із важким перебігом COVID-19. Однак ефект проявляється тільки у тих пацієнтів, чий організм не здатний самостійно виробляти антитіла до вірусу. Про це повідомили на сайті RECOVERY.

Науковці протягом осені 2020-літа 2021 року стежили за станом 9 785 пацієнтів, яких госпіталізували з коронавірусною інфекцією. Частина з них лікувалася за стандартною терапією, а інші отримували терапію антитілами. Коли ефективність терапевтичних підходів оцінювали для всіх пацієнтів, то відмінності у смертності були несуттєвими. Однак все змінилося, коли вчені окремо оцінили лікування людей у яких при госпіталізації були відсутні власні антитіла. Терапія антитілами зменшила показник смертності серед цих людей до 20 відсотків, а тривалість перебування в лікарні на чотири дні.

Терапія від Regeneron, названа REGEN-COV, являє собою комбінацію двох типів моноклональних антитіл — касиривімабу та імдевімабу. Ці сполуки з'єднуються із різними частинами білка-шипа коронавірусу, блокуючи його здатність проникати в здорові клітини. Наразі лікування дозволене для екстреного використання Управлінням продовольства та медикаментів США (FDA), а також Європейським агентством з лікарських засобів.


Читайте також