Клітини шкіри північних білих носорогів перетворили на первинні статеві

Дослідники з Японії та Європи отримали первинні статеві клітини північних білих носорогів із соматичних клітин. Для цього клітини шкіри спочатку перетворили на стовбурові, а відтак спонукали їх утворити статеві. Вчені сподіваються, що це допоможе відновити популяцію носорогів, яка вимерла в дикій природі через людську діяльність. Результати опубліковані в журналі Science Advances.

Останні дві живі самки північного білого носорога. Jan Stejskal, Safari Park Dvůr Králové

Останні дві живі самки північного білого носорога. Jan Stejskal, Safari Park Dvůr Králové

Навіщо потрібні ці експерименти?

Північні білі носороги (Ceratotherium simum cottoni) стали одними з тих тварин, що опинилися на самій межі вимирання через людину. Браконьєрство та інтенсивне руйнування оселищ призвело до того, що цей підвид вважається у природі вимерлим, тоді як ще у 1960-х роках їх нараховувалося понад дві тисячі, а зараз представлений усього двома самками в неволі. Хоча надій на природне відновлення популяції більше немає, залишається можливість виправити ситуацію допоміжними репродуктивними технологіями.

Група вчених з Університету Осаки разом із японськими та європейськими колегами подумали, що допомогти відродити підвид може утворення статевих клітин носорогів із соматичних. Наука вже добре навчилася перетворювати, наприклад, клітини шкіри на стовбурові (їх називають індукованими плюрипотентними), а за оптимальних умов можна добитися того, щоб ці стовбурові перетворилися на статеві (детальніше про те, якими бувають і як отримують стовбурові клітини, читайте в нашому розборі).

Яких успіхів досягли з клітинами носорогів?

Оскільки до кожного виду тварин потрібен свій підхід, то вченим потрібно було спочатку з'ясувати, за яких умов індуковані стовбурові клітини носорогів перетворяться на статеві. Спочатку досліди провели на клітинах південного білого носорога (Ceratotherium simum simum), що є близькоспорідненим із північним, але чий охоронний статус лише «близький до загрозливого». Додаючи до культури клітин різні хімічні коктейлі, дослідники таки знайшли комбінацію, що запускає перетворення індукованих стовбурових клітин у первинні статеві клітини. Генетичне вивчення вказало, що ключову роль у перетворенні має ген SOX17, який потрібний для утворення статевих клітин і в людей також.

Після успішних результатів вчені вирішили повторити їх на культурі індукованих плюрипотентних стовбурових клітин вимираючих північних білих носорогів. Вони походили від клітин шкіри самки, яка померла 2015 року. Так само, зрештою вчені отримали первинні статеві клітини. Тепер потрібно зрозуміти, як змусити ці клітини дозріти до функціональних статевих клітин яйцеклітин. Можливо, їх вдасться запліднити спермою чотирьох уже померлих самців, яка зберігається замороженою, і це поможе відновити популяцію тварин.

Навесні ми писали про народження в Індонезії маляти найменшого виду носорога, суматранського, (Dicerorhinus sumatrensis), якому теж загрожує вимирання.