Кістку віком 5000 років біля решток трипільського будинку приписали мігрантці

Група науковців зі США та України проаналізували фрагмент людської кістки, який знайшли поблизу спаленого трипільцями будинку. Вивчення свідчить, що кістка належала жінці з п'ятого тисячоліття до нашої ери зі степового поселення, яке займалося полюванням та скотарством, із яким контактували представники трипільської культури. Такими результатами автори поділилися у журналі PLOS ONE.

Трипільська кераміка, знайдена на археологічній пам'ятці Коломийців Яр. Alexey Nikitin et al. / PLoS ONE, 2023

Трипільська кераміка, знайдена на археологічній пам'ятці Коломийців Яр. Alexey Nikitin et al. / PLoS ONE, 2023

Чим цікаві рештки цієї людини?

Дослідники Університету Гранд-Веллі та Київського університету імені Бориса Грінченка спільно з американськими колегами вивчали поселення трипільців на території урочища Коломийців Яр Обухівського району Київської області. Їхню увагу привернув фрагмент кістки, який знайшли поблизу спаленого будинку. Радіовуглецеве датування вказало, що вік знахідки складає близько 5 170 років, що після калібрування відповідає близько 4 049-3 820 рокам до нашої ери. Завдяки вивченню ДНК вчені з'ясували, що рештки належали жінці, яка не споріднена з трипільцями, а мала коріння в поселеннях збирачів-скотарів. Результати ізотопного аналізу підкріплюють цю думку, оскільки вказують, що раціон жінки відповідає змішаній дієті з продуктів збиральництва, рослинництва й скотарства.

Найімовірніше, що жінка походила з популяції середньої долини Дніпра, від якої пішли представники середньостогівської культури, з якими трипільці почали активно взаємодіяти у 4 700-4 600 роках до нашої ери.

спаленого будинку
Трипільці відомі тим, що спалювали своє житло при переселенні.