Кількість людей із діабетом більш ніж подвоїться до 2050 року

До 2050 року у жодній країні не спостерігатиметься скорочення кількості пацієнтів із діабетом, і глобально їхня кількість зросте до 1,3 мільярда осіб — це у 2,4 раза більше за показник 2021 року. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на дослідження у журналах The Lancet та The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Diabetesmagazijn.nl / Unsplash

Diabetesmagazijn.nl / Unsplash

Звідки стільки нових випадків діабету?

За оцінками ООН, до 2050 року населення планети складе 9,8 мільярда людей. Зіставляючи ці дані з новими результатами, виходить, що через 30 років кожен сьомий-восьмий житель Землі, незалежно від статі й віку, страждатиме на діабет. Головним чином мова йде про діабет другого типу, якому можна запобігти змінами у способі життя. Основними причинами невтішної тенденції називають збільшення частки людей із ожирінням, що є одним із основних факторів ризику хвороби, та нерівність у можливості підтримання здоров'я.

Щодо нерівності, то автори окремо виділяють неоднаковий доступ людей до здорової їжі та медичної допомоги, зокрема інсуліну та можливості контролювати рівень глюкози у крові, що значною мірою є наслідком несприятливої політики щодо людей з низьким соціальним статусом.