Кавову гущу перетворили на біорозкладне пакування

Кавову гущу перетворили на тонкі плівки, які можна використовувати замість пластикового пакування, зокрема для їжі. Вони міцні, швидко розкладаються, а також проявляють антиоксидантні властивості, розповідає про матеріал Університет штату Південна Дакота. Стаття науковців опублікована у International Journal of Biological Macromolecules.

Зразки плівок з різним вмістом солі, які створили вчені. Sajal Bhattarai et al. / International Journal of Biological Macromolecules, 2023

Зразки плівок з різним вмістом солі, які створили вчені. Sajal Bhattarai et al. / International Journal of Biological Macromolecules, 2023

Як зробити пакування з кави?

Щоб перетворити кавову гущу на плівку, її замочили у розчині гідроксиду натрію, завдяки чому добули волокна лігноцелюлози — речовини, яка відповідає у кавових зернах за жорсткість і міцність. З них вчені за допомогою хлориду цинку створили в'язку масу, яку потім з додаванням солі для міцності висушували тонкими шарами — плівками. З'ясувалося, такі плівки можуть витримувати навантаження у 26,8 мегапаскаля, а також непроникні для ультрафіолетового й інфрачервоного випромінювання. Крім того, вони розкладаються у звичайному ґрунті за 45-100 днів. У майбутньому вчені планують дослідити чи має вплив на створення плівок спосіб обсмаження кави, але сподіваються, що відходи з кав'ярень допоможуть зменшити кількість пластикових відходів від пакування.