Кавова гуща очистить довкілля від поширеної отрути проти бур'янів

Науковці показали, що кавова гуща може згодитися для захоплення і знешкодження з ґрунту та води поширеного гербіциду, засобу проти бур'янів, бентазону. Проста хімічна обробка кавових відходів виявилася здатною активувати вуглець у каві, який абсорбує більш ніж половину отрути із водного розчину бентазону. Завдяки цьому автори розглядають кавову гущу як дієвий спосіб врятувати рослини та тварин від бентазону у середовищі, що завдає їм значної шкоди. Дослідження опубліковане у Journal of Chemical Technology and Biotechnology.

GIPHY

GIPHY

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як кавову гущу перетворили на очисник?

Науковці з'ясували, що обробленням нагрітої кавової гущі хлоридом цинку, що є сильно гігроскопічною речовиною, можна активувати вуглець у його складі для підвищення абсорбційних можливостей. Цей вуглець випробували у тестах на можливість вилучення бентазону із води. З'ясувалося, що він захоплює близько 70 відсотків токсичної сполуки, що може суттєво зменшити її вплив на живі організми.

Щоб перевірити, як кавова гуща впливає безпосередньо на живі організми у забрудненому середовищі, вчені помістили цибулини городньої цибулі у воду із розчиненим у ній бентазоном на п'ять днів і спостерігали, як впливатиме на її ріст сам розчин та додавання до нього кавової гущі. До додавання кавової гущі у цибулин порушувався ріст, зокрема через токсичне порушення поділу клітин. Однак після дії кавової гущі токсичний ефект зникав і цибулини росли так само, як і ті, що не піддавалися бентазону взагалі. Тож науковці сподіваються, що використанням кавової гущі можна буде одразу розв'язати проблему як утилізації кавових відходів, так і знешкодження середовищ від токсинів. Для цього вони планують вдосконалити технологію та ефективно її масштабувати.

  • З кавової гущі також можна виготовляти нові речі, як-от горщики для квітів чи одноразові стаканчики. Для цього вчені перетворили її на чорнило для 3D-друку, що за міцністю не поступається бетону.