Канадська рись чорного забарвлення вперше потрапила на камеру

Канадський дослідник вперше описав наявність меланізму серед особин канадської рисі. У статті журналу Mammalia він розглядає відеозапис, на якому помітна чорна рись поблизу сільської забудови на півночі Канади. Для цього виду варіації кольору взагалі вкрай рідкісні, якщо не зважати на сезонний перехід від срібно-сірого забарвлення взимку до коричнево-червоного влітку із темними плямами й чорними волосками на кінчику хвоста й вух.

Канадська рись-меланіст, знята на відео на півночі Канади. J. Stuckey / Mammalia, 2022

Що дивного у чорній рисі?

Приблизно у третини видів котячих зустрічаються особини із суцільним чорним забарвленням, яких називають меланістами. Зазвичай цей окрас спричиняється мутацією, через яку в організмі надмірно сильно виробляється пігмент меланін. Рисі (Lynx) до цих видів загалом не належать, оскільки не схильні до таких мутацій і їхнє забарвлення дуже стабільне, піддаючись в основному лише сезонним змінам. Винятком є євразійська рись (Lynx lynx), що демонструє велике різноманіття кольору, у залежності від кліматичних умов регіону, та руда рись (Lynx rufus), якої за століття спостережень помічено аж 20 особин меланістів. Зараз же вперше в історії зареєстрували чорну особину виду канадська рись (Lynx canadensis), про що повідомив Томас Юнг (Thomas S. Jung) з Університету Альберти.

Де помітили чорну рись?

Незвичайного представника котячих зняли на відеокамеру з відстані 50 метрів у сільській місцевості Юкону 29 серпня 2020 року. Тварина приблукала до малозаселеної забудови поміж ялин і сосен. Здавалося, її не сильно турбувала присутність людей і собаки, але саме гавкіт, скоріше за все, змусив її зрештою піти.

На відеозаписі із риссю декілька зоологів явно розпізнали канадську, хоч і не з'ясували її стать. Через погану якість зображення точно визначити колір тварини було неможливо, але науковці відмітили біло-сіру шерсть на морді та спині, де вона зазвичай є білою. Невідомо, чи надає чорний колір цій рисі якісь переваги, але вчені побоюються, що навпаки, взимку їй буде важче зливатися із вкритим снігом ландшафтом, а отже, полювати. Можливо, це і є причиною того, що канадські рисі-меланісти дуже рідкісні.