Інженери навчили робота-бджолу літати у всіх напрямках

Американські інженери створили робота-бджолу, що може автономно літати у будь-якому напрямку, регулючи рух своїх крил. Всю необхідну електроніку та механізми інженерам вдалося вмістити у робота вагою всього в 96 міліграмів. Своєю розробкою науковці поділилися у IEEE Transactions on Robotics.

Політ робота. Ryan M. Bena et al. / IEEE Transactions on Robotics, 2023

Політ робота. Ryan M. Bena et al. / IEEE Transactions on Robotics, 2023

Як створити робобджолу?

Летючі роботи розміром з комаху знайшли багато застосувань, зокрема у сфері моніторингу дикої природи або для пошуково-рятувальних операцій у складних для пересування умовах. Втім, для роботів інженери мусять знайти компроміс між розмірами робота та необхідними йому для польоту електронікою та конструкційними елементами. Комахи здатні різко змінити напрямок свого руху, змінивши амплітуду і кут махання крилами.

Робот, якого створили вчені. Ryan M. Bena et al. / IEEE Transactions on Robotics, 2023

Робот, якого створили вчені. Ryan M. Bena et al. / IEEE Transactions on Robotics, 2023

Щоб досягнути рівня комашиної маневровості польоту, дослідники з університету Південної Каліфорнії спільно з колегами розробили для свого робота Bee++механізм, який дозволить керувати кожною з двох пар крил окремо. Змінюючи амплітуду махання кожної пари за допомогою окремих приводів руху, робот може генерувати достатній крутний момент, щоб створювати у польоті складні траєкторії.

Ryan M. Bena et al. / IEEE Transactions on Robotics, 2023

Ryan M. Bena et al. / IEEE Transactions on Robotics, 2023

Розмах крил Bee++ складає 33 міліметри, а автономний політ робота може наразі тривати близько п'яти хвилин. У майбутньому дослідники планують покращити конструкцію Bee++, щоб мати можливість краще контролювати його політ.

Роботи-комахи

🌳Натхнений кониками та іншими стрибучими комахами робот навчився стрибати по деревах

🦟Електролюмінесцентні м'язи перетворили крихітних крилатих дронів на світляків. За світінням вони зможуть краще орієнтуватися у просторі, як і світляки

🪲Крила жука-носорога допомогли дрону втриматись у повітрі навіть після зіткнення