Інтенсивне тренування на холоді допомогло краще спалювати жир

Результати дослідження канадських вчених припускають, що високоінтенсивне інтервальне тренування ввечері в умовах низьких температур довкілля сприяє ефективнішому окисненню жиру. Однак ефект нівелюється, якщо на сніданок вжити жирну калорійну їжу. Перше дослідження у своєму роді опубліковане у журналі Journal of Applied Physiology.

Чому таке досліджували?

Регулярні фізичні тренування є одним із найважливіших чинників, що допомагають нам залишатися здоровими. Вони допомагають підтримувати нормальний метаболізм спожитих поживних речовин та регулювати рівні ліпідів у крові. Попередні дослідження вказували, що високоінтенсивне інтервальне тренування (HIIT) ефективніше регулює ліпідний обмін та окиснення жиру, ніж постійне фізичне навантаження середньої інтенсивності. Такий формат тренувань набув значної популярності через уявлення про його кращу здатність позбавляти зайвих кілограмів. У своїй новій роботі науковці з Лаврентійського університету вирішили дослідити, чи матиме якийсь вплив на результати HIIT температура навколишнього середовища під час занять.

Як це вивчали?

До дослідів залучили групу з 11 дорослих людей, що час від часу займаються фізичною активністю, однак мають надмірну вагу. Добровольців просили взяти участь у двох сесіях високоінтенсивного тренування з інтервалом між ними в тиждень. Під час обох тренувань піддослідні виконували 10 підходів тривалістю в одну хвилину на велотренажерах, докладаючи 90 відсотків своїх зусиль. Після них слідували 90-секундні періоди відновлення, коли учасники докладали до виконання вправи лише 30 відсотків від максимальних зусиль. У цей час вчені вимірювали температуру шкіри та тіла піддослідних, серцевий ритм, надходження кисню до м’язів, глюкозу, загальний рівень кисню, вуглекислого газу та газового обміну.

Головною відмінністю двох тренувань було те, що в одному разі учасники займалися в умовах звичайної кімнатної температури — близько 21 градуса Цельсія. Але в іншому випадку фізичні вправи виконувалися за температури близької до нуля градусів Цельсія. Після тренування добровольці могли охолонути повільним заняттям на велотренажері або ходьбою, перед сном з’їдали поживний батончик, а зранку — жирний сніданок. Зразки крові після такого приймання їжі допомогли вирахувати ступінь окиснення ліпідів.

Які результати тренувань?

Науковці відмітили суттєву відмінність між тренуваннями за різних температур довкілля. Результати вказують, що високоінтенсивна фізична активність на холоді підвищує рівень окиснення жиру на 358 відсотків у порівнянні з таким же тренуванням, але в тепліших умовах. Однак ця відмінність в “спалюванні” жиру, а також у регуляції рівня глюкози та тригліцеридів швидко зникала після того, як учасники споживали висококалорійну жирну їжу на сніданок.

Звісно, до результатів цього дослідження потрібно ставитися з обережністю, оскільки в ньому взяла участь невелика кількість людей, а кількість сесій дорівнювала всього двом. Проте це перша свого роду робота, яка показала цікаві висновки. Подальші масштабніші дослідження допоможуть детальніше розібратися у впливі температури довкілля на ефективність тренувань.