Хронічну хворобу нирок запропонували внести у список пріоритетних неінфекційних хвороб

Науковці закликали Всесвітню організацію охорони здоров'я внесли хронічну хворобу нирок до списку пріоритетних неінфекційних хвороб, які спричиняють ранню смерть. Свою пропозицію вони обґрунтували тим, що це третя найбільш зростаюча причина смерті, і за прогнозами, до 2040 року вже 840 мільйонів, або 10 відсотків, людей страждатимуть через хронічну хворобу нирок. Внесення до пріоритетного списку дозволило б привернути увагу до хвороби та спонукати уряди вжити заходи для запобігання їй на національному рівні. Огляд глобального стану хронічної хвороби нирок опублікований у журналі Nature Reviews Nephrology.

Vsevolod Zviryk / SPL

Vsevolod Zviryk / SPL


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що спричиняє збільшення кількості пацієнтів з хронічною хворобою нирок?

Науковці зазначили, що найбільше частка людей із хронічною хворобою нирок зростатиме у країнах з низьким і середнім доходом, де є обмежена можливість усувати фактори ризику захворювання. До останніх належать, серед іншого, ожиріння, цукровий діабет та підвищений кров'яний тиск, які стрімко зростають у популяції країн з низьким доходом. Також у цих регіонах, як і по всьому світу, ускладнюється проблема із наслідками зміни клімату та забруднення довкілля, однак ресурсів для виправлення ситуації у них менше. Зрештою, у них ризики збільшуються через високий рівень інфекцій, багато з яких можуть уражати нирки.

Всупереч стрімкому поширенню, медицина не пристосувалася краще виявляти та лікувати хронічну хворобу нирок. Зокрема, через свою схильність тривалий час не проявлятися, захворювання діагностують здебільшого вже на пізніх стадіях. На думку авторів, це можна було б виправити збільшенням обізнаності населення щодо того, як важливо для успішного лікування якнайскоріше діагностувати хворобу нирок, та як можна знизити ризик розвитку хвороби, наприклад, регулярними обстеженнями на стани, що є факторами ризику недуги.

  • Із вищим ризиком хронічної хвороби нирок раніше пов'язали звичку досолювати страви. У таких людей шанси на недугу зростають на 7-11 відсотків