Хронічний біль виділився характерною мозковою активністю

Американські дослідники визначили, що гострому та хронічному болю відповідає характерна активність мозку у ділянках передньої поясної кори та орбітофронтальної кори, відповідно. Виявлення цього зв'язку допоможе зрозуміти, які механізми стоять за хронічним болем та як його ефективніше лікувати. Результати опубліковані в журналі Nature Neuroscience.

Рентген одного з учасників дослідження з електродами у мозку. Prasad Shirvalkar et al. / Nature Neuroscience, 2023

Рентген одного з учасників дослідження з електродами у мозку. Prasad Shirvalkar et al. / Nature Neuroscience, 2023

Як реєстрували мозкову активність під час болю?

Хронічний біль, тобто такий, що триває протягом більш ніж три місяці, є сильно виснажливим станом. У деяких випадках, наприклад, невропатичному болі після інсульту чи у фантомній кінцівці, він ще й особливо важко піддається лікуванню. І однією з причин цьому є недостатнє розуміння причин хронічного болю та критеріїв його діагностування. Дослідження вчених Каліфорнійського університету в Сан-Франциско та Університету Південної Каліфорнії наблизило науку до розв'язання проблеми. Дослідники простежили за допомогою імплантатів за активністю мозку у чотирьох пацієнтів з хронічним болем. Троє відчували біль у половині тіла через інсульт, а інший — у фантомній кінцівці після ампутації ноги.

Аналізуючи дані про мозкову активність за допомогою алгоритмів машинного навчання, науковці з'ясували, що гострий біль пов'язаний з активністю передньої поясної кори, тоді як хронічний — з активністю орбітофронтальної кори. Імовірно, що за ці стани відповідають різні механізми. Можливо, ці результати посприяють розробленню лікування хронічного болю за допомогою прицільної мозкової стимуляції. Проте потрібно перевірити результати на більшій кількості пацієнтів.

Раніше ми писали, що у чоловіків та жінок виявилися різними гени, що пов'язані з хронічним болем.