Гігантський людиноподібний робот попрацював на залізниці. Ним керують у VR

Японська залізнична компанія JR West підняла людиноподібного робота на висоту десяти метрів підйомним краном і доручила йому попрацювати із залізничним обладнанням. Руками і головою робота керував оператор в окулярах віртуальної реальності, отримуючи при цьому зворотний зв'язок. За повідомленням компанії на сайті, робот має замінити людей на небезпечних ділянках і мінімізувати нещасні випадки на виробництві внаслідок ураження електричним струмом або аварії.

 JR West / Twitter

JR West / Twitter

З огляду на опубліковане у блозі компанії у Twitter відео, робот головою схожий на робота з мультика «ВОЛЛ·І», а рештою тіла радше на когось з «Трансформерів». Своїми двома руками він може втримати до 40 кілограмів і працювати із залізничним обладнанням з висоти у 10 метрів, куди його підійме кран на пересувній платформі. Руки робота мають два «пальці», якими той зможе затискати потрібні предмети та навіть працювати з необхідними інструментами — наприклад, щіткою.

Робот цілком покладається на дії людини-оператора: камери у голові робота передають зображення через окуляри віртуальної реальності, а два контролери дають операторові можливість віддалено керувати діями робота. Окрім як бачити очима робота, оператор також має можливість отримувати зворотний зв'язок від дій робота — наприклад, якщо йому потрібно втримувати якусь вагу.

Зручний для маніпуляцій людиною робот-гуманоїд має виконувати ремонтні роботи на високовольтних лініях електропередач, тим самим звільняючи людей від небезпеки. Поки це прототип, однак на меті компанії підготувати роботизовану платформу для продажу до весни 2024 року.