«Габбл» відшукав подвійний квазар у давньому злитті галактик

Завдяки спостереженням космічного телескопа «Габбл» астрономи підтвердили відкриття подвійного квазара — тісної пари активних надмасивних чорних дір. Вони зближаються через злиття галактик, світло від яких подолало шлях у понад 10 мільярдів років. У подвійну систему чорні діри перетворяться через 220 мільйонів років. Присвячене їм дослідження опубліковане у Nature.

Художнє зображення галактик у процесі злиття. NASA, ESA, Joseph Olmsted (STScI)

Художнє зображення галактик у процесі злиття. NASA, ESA, Joseph Olmsted (STScI)

Що таке квазар?

Якщо надмасивна чорна діра в центрі галактики поглинає забагато матеріалу з неї, процес акреції може супроводжуватися виділенням величезної кількості енергії через розігнані до екстремальних швидкостей газ і пил. Квазарами називають один з видів такого активного ядра галактики. Оскільки кожна галактика має в своєму центрі по надмасивній чорній дірі, у випадку галактичного злиття, може утворитися подвійний квазар. Відшукати такий вдалося у ранньому Всесвіті завдяки космічним телескопам «Габбл» і «Чандра», а також наземним обсерваторіям Кека, «Джеміні» і VLA.

Що утворило подвійний квазар?

SDSS J0749+2255 — яскраве у різних діапазонах джерело випромінювання, що знаходиться на червоному зсуві z = 2,17. Це означає, що воно існувало, коли Всесвіт налічував всього три мільярди років з моменту Великого вибуху. Багатохвильові спостереження в оптичному, рентгенівському, ультрафіолетовому і радіодіапазоні дозволили розрізнити у SDSS J0749+2255 дві надмасивні чорні діри, розділені відстанню у 3,8 кілопарсека (понад 10 тисяч світлових років). Вони активно поглинають речовину зі своїх галактик, масу яких астрономи оцінили у близько 10¹¹ мас Сонця. Їхні чорні діри володіють масами у 10⁹ сонячних мас.

Отримане «Габблом» зображення квазара. NASA; ESA; Hsiang-Chih Hwang / IAS; Nadia Zakamska / JHU; Yue Shen, Yu-Ching Chen / UIUC

Отримане «Габблом» зображення квазара. NASA; ESA; Hsiang-Chih Hwang / IAS; Nadia Zakamska / JHU; Yue Shen, Yu-Ching Chen / UIUC

На думку вчених, у наступні 220 мільйонів років на чорні діри галактик чекає об'єднання у подвійну систему. Відкриття такого давнього злиття допоможе астрономам краще зрозуміти, в яких умовах еволюціонували галактики, коли вік Всесвіту складав 2-3 мільярди років.

Раніше «Габбл» вже знаходив тісну пару чорних дір, яких зблизило злиття галактик на відстані 500 мільйонів світлових років від нас.

червоному зсуві
Це явище отримало свою назву через те, що чим далі об'єкт, тим сильніше зміщені у червоний бік лінії його спектра. Тобто чим більша z, тим далі знаходиться об'єкт