«Габбл» сфотографував галактику-медузу на шляху крізь галактичне скупчення

Космічний телескоп «Габбл» отримав світлину медузоподібної галактики JW39, яка проходить крізь міжгалактичне середовище у скупченні. На шляху вона стикається з гарячою плазмою, яка прискорює втрату JW39 газу, необхідного для народження зір. Світлину опублікувало на своєму сайті NASA.

Галактика JW39 на фото «Габбла». ESA / Hubble & NASA, M. Gullieuszik and the GASP team

Галактика JW39 на фото «Габбла». ESA / Hubble & NASA, M. Gullieuszik and the GASP team

Що особливого у цій галактиці?

Галактики всередині галактичних скупчень можуть переживати набагато більш бурхливі події, ніж самотні галактики, адже знаходяться у міжгалактичному середовищі, де на них постійно діє гравітаційний вплив сусідніх галактик, тиск газу та гаряча плазма. Одним з наслідків перебування галактики у скупченні може бути перетворення на так звану медузоподібну галактику (jellyfish galaxy). Так називають маломасивні галактики, яких покидає міжзоряний газ та утворює «щупальці» — хвости газу, в яких може продовжуватися зореутворення.

Такі галактики-медузи стали ціллю однієї зі спостережувальних кампаній телескопа «Габбл», з допомогою якої астрономи зможуть краще зрозуміти, як еволюціонують галактики у тісних скупченнях. На новій світлині, яку телескоп отримав за допомогою ширококутної камери WFC3, можна побачити галактику JW39, яка знаходиться на відстані понад 900 мільйонів світлових років від нас у сузір'ї Волосся Вероніки.

Через вплив міжгалактичного середовища JW39 оточує кілька яскравих «щупалець», де встигли народитися зорі. Причому, як вважають астрономи, процес зореутворення навіть у такому незвичному середовищі як витоки газу з галактики, не відрізняється від зореутворення у галактичних дисках, де галактики зосереджують більшість міжзоряного газу.

Раніше ми розповідали, про медузоподібну галактику JW100, зоряні «щупальця» якої сфотографував «Габбл».