Флуоресценція допомогла коралам привабити здобич

Дослідження ізраїльських науковців свідчить, що флуоресценція коралових поліпів допомагає приваблювати здобич. У дослідах планктонні організми були схильні рухатися до джерела зеленої флуоресценції, а коралові поліпи із таким кольором ловили більше здобичі, пишуть автори у журналі Communications Biology.

Зелена й жовта флуоресценція коралів. Tel Aviv University

Зелена й жовта флуоресценція коралів. Tel Aviv University

Коралові поліпи належать до тих тварин, що мають здатність до флуоресценції — вони світяться у слабко освітленому середовищі морських глибин, поглинаючи короткі світлові хвилі та випускаючи довгі. Це красиво, але незрозуміло, для чого слугує. Припускають, що таке світло підтримує фотосинтез одноклітинних симбіонтів коралових поліпів або є захистом проти шкідливого ультрафіолету в прибережних водах. За іншою версією, яскраві кольори коралових рифів допомагають іншим морським жителям знайти коралові рифи. Але дослідження науковців Тель-Авівського університету та Єврейського університету пропонує інше пояснення.

Оскільки на великих глибинах фотосинтез може бути недостатнім для забезпечення потреб коралового поліпа, вчені припустили, що флуоресценція допомагає приваблювати здобич. Досліди з планктонними рачками, якими зазвичай живляться корали, показали, що їх приваблює флуоресценція, особливо зелена. Про те, що корали можуть своїм світінням приваблювати здобич, свідчить і наступний дослід, у якому вчені розмістили на глибині 40 метрів у морі пастки для планктону із приманкою: зеленою або помаранчевою флуоресцентною чи безколірною контрольною. Найбільше планктону зібрали із флуоресцентних пасток: на зелену й помаранчеву припадало по 40,2 та 37,6 відсотка усієї кількості, відповідно, тоді як на контрольну — 22,1 відсотка. Зрештою, порівняння ефективності полювання коралів Euphyllia paradivisa двох різних морф показало, що особини із зеленою флуоресценцією ловлять більше рачків, ніж із помаранчевою (у середньому 3,2 рачки на сантиметр квадратний проти 2,5 рачка). Із цих результатів автори роблять висновок, що флуоресценція таки допомагає кораловим поліпам забезпечувати себе достатньою поживою, але не виключено, що має й інші функції.

Які ще істоти світяться, зокрема самостійно генерують світло, ми описували у статті «Створіння світла, створіння темряви».