Джмелі не стали гірше навчатися та літати від суміші пестицидів

Науковці протестували, як на джмелів, що є важливими запилювачами, впливають суміші різних пестицидів, вплив яких може змінюватися при взаємодії. Як з'ясувалося, комбінації пестицидів не погіршують здатність бджіл навчатися чи їхню активність, однак ефект на інші види бджолиних вчені виключити не можуть. Також наступним кроком вчені вбачають вивчення ширшого різноманіття сумішей пестицидів, щоб уточнити їхній вплив на запилювачів. Дослідження опубліковане у журналі Environment International.

Carolien van Oijen / Unsplash

Carolien van Oijen / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що робили з джмелями при тестуванні пестицидів?

Дослідники розділили колонію земляних джмелів (Bombus terrestris) на чотири частини та кожну з них піддавали різному впливу пестицидів. Одним підмішували у корм інсектицид ацетаміприд з групи неонікотиноїдів, другим — фунгіцид боскалід з групи амідів карбонових кислот, третім — суміш двох пестицидів, а четвертій, групі контролю, давали корм без пестицидів.

Годуючи комах протягом тижня пестицидами, вчені не відмітили у них погіршення критично важливого для джмелів навчання. Вони так само успішно формували в дослідах асоціації з кольором квітки та винагородою у вигляді цукрового сиропу. Це було справедливо і щодо групи суміші пестицидів. Так само, від пестицидів не змінилася активність комах: вони літали не гірше і не менше, ніж у групі контролю. Тож науковці роблять висновок, що принаймні до деяких пестицидів і їх сумішей джмелі можуть бути стійкими. Однак невідомо, чи інші види родини бджолиних, які часто ще й менші розмірами, так само добре витримують токсини.

  • Попри це, попередні дослідження показували, що інсектициди з групи неонікотиноїдів можуть порушувати сон джмелів та інших комах.
  • А уникнути негативного впливу пестицидів на запилювачів може допомогти згодовування їм ферментних мікрочастинок, що знешкоджують токсичні сполуки.