Дві мегаблискавки побили рекорди за довжиною і тривалістю

Всесвітня метеорологічна організація зареєструвала у Північній і Південній Америці дві рекордні блискавки — обидві виявилися найдовшими. Тільки одна простяглася на 768 кілометрів, що майже як від Харкова до Одеси, а інша тривала понад 17 секунд. Блискавку з максимальною протяжністю зафіксували 29 квітня 2020 над США, а з максимальною тривалістю — над Уругваєм і північчю Аргентини 18 червня 2020. Про рекорд дослідники ВМО повідомили у Bulletin of the American Meteorological Society.

Супутникове зображення рекордної за довжиною блискавки. 

Супутникове зображення рекордної за довжиною блискавки.

Як поставити блискавичний рекорд?

Блискавка — це електричний заряд, який виникає через дисбаланс між самим грозовими хмарами або між ними і землею. Блискавки є одним з найпоширеніших явищ природи, хоча більшість з них і відбувається всередині хмар. Від звичайних громовиць мегаблискавок зазвичай не чекають, бо їм необхідні масштабні наелектризовані хмари, які достатньо повільно розряджаються, щоб утворити поодинокі заряди, що вже зможуть охопити надзвичайні відстані.

Під ці критерії підпадають купчасто-дощові хмари-ковадла, а також дощові стратиформні області у мезомасштабних конвективних системах. І знову ж таки, не всі подібні системи здані породити екстремальні грозові заряди, тож мегаблискавки можна поки побачити лише на Великих рівнинах США та у басейні річки Ла-Плата, що у Південній Америці. Тому метеорологи чекають на запуск MGT Lightning Imager, який охопить 80 відсотків земного диска і дасть змогу бачити такі екстремальні події у більшій кількості частин світу.

Блискавки є серйозною загрозою та щорічно стають причиною смерті людей. Найбільшими за числом жертв інциденти сталися у 1975 році у Зімбабве, де блискавка влучила у будівлю та стала причиною смерті 21 людини, які у ній ховалися. У 1994 році блискавка спричинила займання нафти і призвела до гибелі 469 людей у єгипетському місті Дронка.

Які рекорди ставлять блискавки?

Новий рекорд за протяжністю поставила блискавка 29 квітня 2020 року. Вона виникла через мезомасштабну конвективну систему та простяглася на 768 кілометрів, що еквівалентно відстані між Нью-Йорком і Колумбусом (або майже стільки ж, скільки їхати потягом з Харкова до Одеси). Блискавка виникла над Великими рівнинами і, перш ніж мігрувати у море над Мексиканською затокою, перемістилася на південь. Найдовшою ж за часом стала блискавка вздовж кордону між Аргентиною та Уругваєм 18 червня 2020 року — вона безперервно розвивалася протягом 17,102 секунди.

Супутникове зображення рекордної за тривалістю блискавки. Randall S. Cerveny et al. / Bulletin of the American Meteorological Society, 2022 

Супутникове зображення рекордної за тривалістю блискавки. Randall S. Cerveny et al. / Bulletin of the American Meteorological Society, 2022

Попереднім блискавичним рекордсменом за тривалістю стала блискавка над північною Аргентиною 4 березня 2019 року, яка тривала 16,73 секунди, що на 0,37 секунди коротше за новий рекорд. А за протяжністю — зафіксована у жовтні 2018 у Бразилії, яка простяглася на 709 кілометрів. Це на 60 кілометрів менше за нову зафіксовану мегаблискавку.

Обидві блискавки помітили за допомогою супутників GOES-16 і GOES-17, а також завдяки наземній системі HLMA (Houston Lightning Mapping Array). Причому експерти зазначають, що це є лише мінімальною оцінкою істинного ступеня та тривалості цих блискавок, і фактичні параметри можуть бути навіть більшими. На їхню думку, цілком імовірно, що існують ще серйозніші екстремальні явища, про які у нас просто немає якісних даних.

Також раніше ми розповідали, як через зміни клімату вчені прогнозують ріст кількості блискавок на 112 відсотків у північних циркумполярних регіонах до кінця століття.

хмари-ковадла
висотні струменеві течії зносять верхівки хмари в горизонтальній площині, що зумовлює характерну форму таких хмар подібну до ковадла
мезомасштабних конвективних системах
така хмарна система, яка на інфрачервоному зображенні займе не менше сотні тисяч квадратних кілометрів, а її зона конвергенції має квазіовальну чи квазікруглу форму

Фото в анонсі: Randall S. Cerveny et al. / Bulletin of the American Meteorological Society, 2022