Дрон «Інджін'юіті» здійснив найшвидший і найвищий політ на Марсі

Марсіанський дрон «Інджін'юіті» здійснив рекордний за дальністю і швидкістю політ на планеті. Максимальна висота склала 16 метрів, а швидкість — 6,5 метра на секунду. Результати 49 польоту описані у бортовому журналі «Інджін'юіті», який на своєму сайті веде NASA.

Тінь «Інджін'юіті», яку він сфотографував під час польоту на бортову камеру. NASA

Тінь «Інджін'юіті», яку він сфотографував під час польоту на бортову камеру. NASA

Як дрону літається на Марсі?

У свій 49 політ на Марсі, що відбувся 29 березня, «Інджін'юіті» за 135,4 секунди здолав 272,5 метри, розвинувши максимальну швидкість у 6,5 метра на секунду. Дрон летів на висоті 12 метрів, а наприкінці польоту підлетів на рекордні для себе 16 метрів. Попередній рекорд з висоти польоту «Інджін'юіті» дрон здійснив у свій 35 політ, злетівши на 14 метрів. Тоді як рекордним за швидкістю досі був 25 політ із позначкою у 5,5 метра на секунду.

У свій перший політ у квітні 2021 «Інджін'юіті» піднявся всього на три метри вгору на тридцять секунд. Наразі «Інджін'юіті» готується вже до 50 польоту. Всього дрон подолав понад 11 кілометрів на Марсі, провівши понад півтори години у повітрі.

Політ «Інджін'юіті» можна подивитися і з точки зору його напарника по місії марсохода «Персеверанс», який застав 47 зліт дрона.