Дитинство біля води пов'язали з кращим самопочуттям у дорослому віці

Група психологів з'ясувала, що регулярне перебування поблизу моря, озера чи річки в дитинстві пов'язане з кращим самопочуттям у дорослому віці. Дорослі, у яких було більше спогадів про відвідування синього простору, частіше відвідують природу, що пов'язують із кращим ментальним здоров'ям та задоволеністю життям. Результати опубліковані в Journal of Environmental Psychology.

Max Goncharov / Unsplash

Max Goncharov / Unsplash

Хтось сумнівається у позитивному впливі природи?

Більшості людей подобається перебування на природі. Воно дає змогу відновитися та заспокоює, причому це не лише суб'єктивне відчуття, але й зменшення активності пов'язаних зі стресом ділянок мозку, показало недавнє дослідження. Але природне середовище буває різним. Можна розділити його на два типи: зелений простір — це ліси, парки, луки тощо, та синій — великі водні об'єкти, як-то моря, озера, річки. Зв'язок цих середовищ із самопочуттям людини може відрізнятися. Зокрема, ми вже писали, що ментальне здоров'я й когнітивний розвиток кращі у тих дітей, які живуть поруч із зеленим, але не синім простором. Однак дослідження на чолі з вченими Віденського університету свідчить, що дитинство біля води таки супроводжується вигодами, які проявляються ще десятиліття поспіль.

Яку користь приписують синьому простору?

Вчені проаналізували інформацію про 15 743 дорослих учасників із 18 країн по всьому світу. Серед іншого, вона охоплювала дані про те, як часто люди перебували на природі в дитинстві, включно із синім простором, та як часто відвідують природу у дорослому житті, а також, наскільки вони задоволені життям, на основі відповідей про емоційний та психологічний добробут.

Результати свідчать, що в усіх країнах більше дитячих спогадів про відвідування синього простору пов'язані з кращим самопочуттям, а також більшою внутрішньою мотивацією відвідувати природу, та й частішим її відвідуванням, у дорослому віці. Водночас дорослі учасники, які повідомили, що нещодавно перебували на зеленому і синьому просторі, загалом мали вищі показники задоволеності життям.

Іншими словами, вчені дійшли висновку, що регулярне перебування поблизу води у дитинстві допомагає сформувати цінність природи. Вона зберігатиметься і в дорослому житті й спонукатиме частіше відвідувати природні середовища, що має позитивний вплив на ментальне здоров'я. Але автори не виключають, що причина частішого відвідування природи може бути і в іншому, крім формування внутрішньої мотивації. Можливо, ще в дитинстві люди проводили час на природі, щоб зустрічатися з друзями та рідними, а не заради задоволення, і ця тенденція збереглася в дорослому житті.

внутрішньою мотивацією
Така мотивація до дії обумовлена власними бажаннями людини, а не вимогами та обов'язками, й пов'язана з приємною діяльністю.