Дитинчата тиранозаврових були одними з найбільших серед динозаврів

Дослідники описали новонароджених дитинчат виду Albertosaurus sarcophagus та Daspletosaurus horneri з родини тиранозаврових на основі кісток та зубів з Північної Америки. Про це вони пишуть у журналі Canadian Journal of Earth Sciences. Знахідка дозволила вченим оцінити розміри дитинчат та дізнатися більше про ранні етапи розвитку тиранозаврових.

Якими були тиранозаврові?

Тиранозаврові були вищими хижаками континенту Лавразії у пізній крейдовий період (100-66 мільйонів років тому). Вони вважаються одними з найбільших хижаків, що коли-небудь існували. Крім того, вони добре вивчені: вченим відомо багато про їхню анатомію, різноманітність, ріст та еволюцію. Аналіз внутрішньох будови їхніх кісток демонструє, що темпи їхнього росту були мінливими на пізніх стадіях розвитку. Нещодавно виявлені невеликі групи тиранозаврових з раннього крейдового та початку пізнього крейдового періоду демонструють, що багато характеристик, що колись вважалися характерними для великих представників родини, еволюціонували і при менших розмірах тіла.

А от про найраніші стадії розвитку тиранозаврових відомо замало. Їхні яйця та ембріони лишаються невстановленими, описано лише кілька перинатальних зубів, а скам’янілості дитинчат тиранозаврових, хоча і відомі, є рідкісними. Ці зразки необхідні для кращого розуміння тиранозаврових, адже їхні скелети переживають значні зміни протягом життя. На основі попередніх досліджень палеонтологи припустили, що дитинчата цієї родини мають бути довгоногими, а їхні черепи сягають у довжину 90 міліметрів.

Яке дослідження провели вчені?

Дослідники проаналізували кістки тиранозаврових, знайдені у штатах Альберта, Монтана та Південна Дакота. Зуб та кіготь віднесли до виду Albertosaurus sarcophagus, а щелепна кістка належить Daspletosaurus horneri. Ці елементи належать дитинчатам, проте вже містять характерні риси, що відрізняють тиранозаврових від ніших тероподів. Зокрема, черепна кістка розміром лише 3 сантиметри у довжину вже демонструє характерне для тиранозаврів «підборіддя» та глибокий отвір.

Скам’яніла щелепа. Greg Funston et al.

Скам’яніла щелепа. Greg Funston et al.

Враховуючи, що стадії розвитку зразків можно приблизно визначити, дослідники зробили припущення про загальний розмір виводиться тиранозаврових. Приблизна довжина черепа Daspletosaurus horneri становить 90 міліметрів, а загальна довжина його тіла складає 71,5 сантиметрів. А от Albertosaurus sarcophagus мав довжину 110,1 сантиметрів. Крім того, за оцінками, яйця, у яких вони перебували, були приблизно 45 сантиметрів завдовжки. Таким чином, дитинчата тиранозавових мали великі розміри порівняно з іншими динозаврами.