Дерев'яний гвинт закрутився в землю і посадив насіння

Інженери зі США та Китаю створили для насіння оболонку з деревини у вигляді гвинта, яка доставляє насінини у землю і сприяє їх проростанню. Гвинт працює завдяки деформації деревини під впливом вологи і допоможе збільшити ефективність аеропосіву. Винахід представлений у журналі Nature.

Проростання насіння, доставленого в землю гвинтом. Carnegie Mellon University

Проростання насіння, доставленого в землю гвинтом. Carnegie Mellon University

Навіщо насінню гвинти?

Засівати насінням великі площі земель, наприклад, для відновлення лісів, зручно за допомогою технології аеропосіву. У такому разі насіння розкидають із повітря за допомогою літаків, вертольотів або дронів. Але недоліком такого методу є низький показник проростання насінин, які опиняються незахищеними від сонця й поїдання на поверхні землі.

Шукаючи способи покращити ефективність аеропосіву, вчені Університету Карнегі-Меллон з американськими й китайськими колегами звернули увагу на плоди грабельок (Erodium), які мають форму штопора і при падінні на землю та всотування вологи розкручуються, заглиблюючи насіння у землю. Науковці вирішили зімітувати цю будову плода при створенні оболонки, яка саджатиме насіння після скидання з повітря.

Що вийшло у вчених?

Імітацію плодів грабельок зробили зі шпону, який є біорозкладним і добре деформується від вологи. Випробувавши кілька варіацій, з'ясувалося, що ефективнішим буде, якщо гвинт матиме не один, а три відростки зверху, тому що краще закручуватиметься в землю.

Вчені випробували свій винахід у реальних умовах протягом двох весняних періодів, розкидавши з дрона на двох дослідних ділянках 136 насінин салату із гвинтами. У середньому 66 відсотків із них успішно вкрутилися в землю, зазнаючи впливу легкого дощу й зливи у наступні дні. Через 15 днів вчені ідентифікували 75 носіїв із насінинами, із яких 43 були закріплені й демонстрували 61 відсоток проростання, а решта 32 були не закріпленими в ґрунті й лише 12 відсотків з них проросли.

Автори міркують, що не лише насіння можна буде доставляти в землю з повітря гвинтами, а й наприклад, корисні гриби або нематоди.

Демонстрація створення біорозкладного доставника насіння у землю. Morphing Matter Lab / Youtube