Чорнична дієтична добавка зменшила у жінок симптоми післяпологової пригніченості

Дієтична добавка у вигляді чорничного соку з триптофаном і тирозином виявилася ефективна для зниження важкості післяпологового блюзу — пригніченості та емоційної вразливості, яка стається у матерів у перші дні після народження дитини. Ефект був невеликим, однак статистично значущим при порівнянні з вживанням плацебо. Вчені сподіваються, що чорнична добавка до раціону може допомогти жінкам знизити ризики розвитку післяпологової депресії, покращуючи самопочуття. Результати опубліковані у журналі eClinicalMedicine.

Чорнична дієтична добавка знизила симптоми післяпологової пригніченості у жінок. Lukas / Pexels. 

Чорнична дієтична добавка знизила симптоми післяпологової пригніченості у жінок. Lukas / Pexels.


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як чорниці можуть покращувати настрій?

Оскільки післяпологовий блюз пов'язують зі збільшенням у мозку концентрації моноаміноксидази А (МАО-А), то вчені протестували дію суміші добавок, які можуть цей рівень знизити. Вона включала чорничний сік та чорничний екстракт, які перешкоджають посиленому виробленню пероксиду водню, та триптофан і тирозин, що посилюють метаболізм МАО-А. Добавку випробували у досліді за участі 103 жінок з післяпологовим блюзом, половина з яких приймала замість неї плацебо.

Результати вказали, що за шкалою оцінювання післяпологового блюзу у жінок після добавки знизилися симптоми стану. Ефект був невеликим, але явним, і при цьому добавка не спричиняла серйозних побічних ефектів. Тому вчені вважають, що можливість лікування післяпологової пригніченості чорничною добавкою варто дослідити у наступних роботах.

  • Досліди на мишах також вказали, що харчові добавки можуть посприяти фертильності при її віковому погіршенні.