Біологи знайшли в Австралії найволохатішого жука

Біологи виявили в Австралії новий рід і вид жуків, що має особливо довгі волоски на поверхні тіла, які можуть робити його найволохатішим із відомих. Його визначили як представника вусачів, і крім цього мало що про нього відомо, оскільки вчені зустріли усього один екземпляр нового виду. Дослідження опубліковане в Australian Journal of Taxonomy.

Excastra albopilosa. James Tweed

Excastra albopilosa. James Tweed


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як знайшли унікального жука?

Відкриття зробили в Квінсленді ще 2021 року під час різдвяного кемпінгу. При першій зустрічі науковцям здалося, що вони дивляться на пташиний послід на чагарнику. Але придивившись ближче, вони зрозуміли, що мають справу з незвичайним жуком родини вусачів (Cerambycidae). Він мав довжину тіла близько сантиметра, був забарвлений у чорно-червоний колір та мав білі волоски на поверхні тіла, які потовщувалися ближче до переднього кінця. Після того, як науковці проаналізували наукову літературу, вони дійшли висновку, що комаха не вписується не лише у відомі види, а й роди. Її назвали Excastra albopilosa — родову назву можна перекласти як «із табору», а видовий епітет як «біловолохатий».

Щодо того, чому жук взагалі такий волохатий, то поки що важко судити, але у вчених є припущення. Можливо, волоски захищають жука від поїдання хижаками, змушуючи їх подумати, що комаха заражена грибами, які її обросли. Біологи прагнуть продовжити вивчення тварини, зокрема хочуть встановити, чи вона є надзвичайно рідкісна або ж поки що вони просто не знайшли її оселище.

Більше нових видів у зоології

🧊 Біля Антарктиди виявили новий вид морських лілій, що мають аж 20 рук

🐟 У теплих водах Тихого океану знайшли новий вид рибок, названих лавандовими

🦵 В Австралії натрапили на багатоніжну із рекордною кількістю ніг — їх понад тисяча