Біля Антарктиди виявили новий вид 20-руких морських лілій

В холодних океанічних водах біля Антарктиди виявили новий вид морських лілій, що виділяється наявністю 20 довгих відростків-рук. Його назвали полуничною антарктичною морською лілією за формою тіла, до якого прикріплюються відростки, повідомляє Business Insider. Стаття американських науковців про нову тварину опублікована у журналі Invertebrate Systematics.

Новий вид морської лілії, що отримав назву на честь полуниці. Greg W. Rouse

Новий вид морської лілії, що отримав назву на честь полуниці. Greg W. Rouse

Як виглядає полунична морська лілія?

До цього року рід антарктичних морських лілій нараховував усього один вид. Утім, завдяки нещодавнім дослідженням науковців Каліфорнійського університету в Сан-Дієго рід суттєво розширився. Полунична антарктична морська лілія (Promachocrinus fragarius) вирізняється, найперше, кількістю довгих відростків, що їх називають руками. В інших родичів їх здебільшого по 10, тоді як у неї вдвічі більше і вони сягають довжиною до 20 сантиметрів. На малих відростках, що мають назву цирри, вона має невеликі кігтики, якими тварина прикріплюється до морського дна.

Новий вид морської лілії з секцією видалених відростків, щоб продемонструвати полуницеподібну форму тіла. Greg W. Rouse

Новий вид морської лілії з секцією видалених відростків, щоб продемонструвати полуницеподібну форму тіла. Greg W. Rouse

Новий вид належить до безстебельчастих морських лілій, вказуючи, що всі відростки прикріплюються безпосередньо до тіла. Воно має форму та розміри полуниці, що стало помітно при видаленні кількох відростків, за що вид і отримав свою назву. Окрім полуничної антарктичної морської лілії, науковці повідомляють, що знайшли, а також перенесли з інших видів, сім нових видів до роду Promachocrinus — ще п'ять із 20 руками та два з 10 руками. Вони населяють холодний океан на глибині від 60 до 1 100 метрів.