Білухи поспілкувалися, змінивши форму своєї голови

Біологи помітили, що змінюючи форму округлого виросту на голові, мелону, білухи можуть передавати одне одному повідомлення. Це щось на кшталт виразів обличчя, які передають настрій, у приматів. Загалом під час більш ніж 2 500 спостережень вчені зареєстрували щонайменше п'ять форм голови, які виникають у різних сценаріях взаємодії білух. Це пристосування, яке раніше не виявляли у зубатих китів, імовірно, допомагає комунікувати білухам, що мають складні матріархальні угруповання. Результати вивчення опубліковані у журналі Animal Cognition.

Білуха спілкується через зміну форми голови. Justin T. Richard et al. / Animal Cognition, 2024

Білуха спілкується через зміну форми голови. Justin T. Richard et al. / Animal Cognition, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як подають білухи сигнали головами?

Вчені поспостерігали за білухами (Delphinapterus leucas) в акваріумах Mystic у Коннектикуті та MarineLand Canada в Онтаріо. Вони виявили, що здебільшого змінюють форму мелона білухи при комунікації, причому як грайливій, так і агресивній чи шлюбній. Такі випадки були у 34 рази частішими, ніж випадки зміни форми голови наодинці. І в 93,6 відсотка випадків при спілкуванні білухи змінювали мелон у полі зору іншої особини, що додатково вказує на її призначення у комунікації.

Самці користувалися таким спілкуванням приблизно втричі частіше за самок, особливо при залицянні або агресивних сутичках. Коли вони прагнули спаруватися з самкою, то здебільшого демонстрували плоский мелон і трясли ним. Коли ж самці були задіяні у соціосексуальних іграх з іншим самцем, демонструючи статеве збудження, або були агресивно налаштовані, то їхня голова була плоска і демонструвала штовхаючі рухи. Точне значення виразів голови білух вчені поки що не знають, але підозрюють, що вони є не лише наслідком певного неконтрольованого рефлексу, а навмисно показуються, передаючи якийсь сигнал.

Білухи демонструють різні типи спілкування через зміну форми голови. Justin T. Richard et al. / Animal Cognition, 2024

  • У білух та інших зубатих китів нещодавно виявили менопаузу, схожу на жіночу. Самки, як виявилося, мають не вкорочений репродуктивний вік, а подовжену тривалість життя, останні роки якої бездітні, щоб не конкурувати з доньками і допомагати у вирощуванні внуків.