Азійські слони поховали своїх померлих дитинчат на чайних плантаціях

Індійські науковці описали п'ять поховань дитинчат азійських слоненят, зроблених іншими слонами. Для цього виду слонів це перші свідчення про поховання. У всіх випадках слони приносили дитинчат до могили, тримаючи за хобот чи ноги, і ховали в однаковій позі кінцівками догори, а іноді стадо також влаштовувало гучні трубіння біля тіла. Після поховання слоненят слони уникали наближення до могили, хоча раніше було відомо, що слони відвідують померлих родичів. Результати вивчення поховань опубліковані у статті в Journal of Threatened Taxa.

Самка азійського слона зі своїм слоненям. SuperJew / Wikimedia Commons

Самка азійського слона зі своїм слоненям. SuperJew / Wikimedia Commons


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Яким було поховання маленьких слонів?

Науковці з Індії знайшли п'ять поховань дитинчат азійських слонів (Elephas maximus) в індійській частині Бенгалії. В усіх випадках, незалежно від причин смерті, померлі слоненята лежали закопані в однаковій позі в зрошувальних каналах на різних чайних плантаціях. Вони лежали на спині, їхні ноги залишалися видимими зверху, а голова і хобот були цілком покриті землею. Навколо могили вчені відмітили численні сліди слонів, вказуючи, що у похованні брали участь кілька, а іноді й кілька десятків, особин. Вони покидали поховання протягом 40 хвилин, і в одному випадку люди відмітили гучне трубіння стада протягом пів години.

Одне з п'яти поховань слоненят на чайних плантаціях. West Bengal Forest Department

Одне з п'яти поховань слоненят на чайних плантаціях. West Bengal Forest Department

Фотографії та сліди на тілах слоненят свідчать, що померлих до могили приносили за хобот чи ноги. Хоч відомо, що слони відвідують тіла померлих родичів, але поховання вони влаштовували лише для дитинчат до 1 року. Імовірно, це через те, що старших слонів їм було б важко транспортувати. Однак надалі стадо намагалося уникати місце поховання, крізь яке раніше проходив їхній шлях, обходячи його за новими маршрутами. Утім, не виключено, що це поводження з тілами померлих є унікальним для слонів бенгальської популяції. Потрібно більше спостережень, щоб зрозуміти поведінку слонів краще.

  • А в Малайзії слонів застали за помстою за скривдження дитинчати. Коли слоненя випадково збив автомобіль, ціле стадо накинулося на машину та розбило її.