Астрономи напряму виміряли рекордне магнітне поле у пульсара

Китайський рентгенівський супутник Insight-HXMT напряму виміряв магнітне поле на поверхні надяскравого акреційного пульсара Swift J0243.6+6124. Воно склало близько 1,6 мільярда тесла і є рекордним для всіх нині відомих нейтронних зірок, у яких вдавалося виміряти магнітні поля. Як пишуть вчені у The Astrophysical Journal Letters, їм пощастило спостерігати гігантський спалах пульсара, під час якого циклотронні лінії і видали напруженість його приповерхневого магнітного поля.

Mark Garlick / Science Photo Library

Mark Garlick / Science Photo Library

Swift J0243.6+6124 — це яскраве джерело рентгенівського випромінювання, який виявили восени 2017 року. Це подвійна система, яка складається з нейтронної зорі та її компаньйона, зірки класу B(e), з якої нейтронна зоря забирає на себе речовину. І завдяки акреційному диску, який оточує пульсар, а також завдяки тому, що китайському рентгенівському супутнику Insight-HXMT вдалося застати його під час масштабного спалаху, команда китайських вчених змогла заміряти магнітне поле Swift J0243.6+6124.

Плазма в акреційному диску падає магнітними лініями на поверхню нейтронної зірки, яка спалахує в рентгенівському діапазоні. Зафіксований Insight-HXMT спалах збільшив світність пульсара до 2х10³⁹ ерг на секунду, а відтак астрономи виявили циклотронні лінії, які утворилися від взаємодії фотонів з електронами з плазми поблизу нейтронної зорі. Максимальна енергія такої структури склала 146 кілоелектронвольтів, що дало змогу оцінити магнітне поле пульсара у 1,6 мільярда тесла.

Цей пульсар побив своїм магнітним полем попередній рекорд пульсара, магнітне поле якого ця ж команда вчених завдяки Insight-HXMT оцінила у мільярд тесла. Втім, це все ж менше, ніж магнітне поле, яке створили фізики у лабораторії, щоб відшукати магнітні монополі.

Якими бувають пульсари?

🐌 Бувають рекордно повільні на межі «лінії смерті», яким на оберт треба більше хвилини, хоча вони мали б взагалі не обертатися

⏱️ А бувають і такі, що можуть здійснити оберт менше, ніж за 10 мілісекунд

⚪Пульсари часто знаходять собі пару: від маленьких білих карликів, що завершили свою еволюцію, до масивних зірок.