Археологи знайшли найдавніше свідчення оперативного лікування органів слуху

Іспанські археологи та палеопатологи описали найдавніше свідчення проведення операції на органах слуху з відомих. Як згадується в журналі Scientific Reports, виявлений в Іспанії череп віком близько шести тисяч років містить сліди оперативного лікування ускладнення отиту із поширенням інфекції на соскоподібний відросток скроневої кістки.

Досліджений череп жінки. Sonia Diaz-Navarro et al. / Scientific Reports, 2022

Досліджений череп жінки. Sonia Diaz-Navarro et al. / Scientific Reports, 2022

Де проводили розкопки?

Науковці досліджували археологічну пам'ятку дольмен Ель Пендон (El Pendón), що в Іспанії. Згідно з даними радіовуглецевого датування, конструкція почала використовуватися для поховання приблизно з першої половини четвертого тисячоліття до нашої ери, тобто зараз їй близько шести тисяч років, і втратила це призначення в кінці четвертого тисячоліття. За час експлуатації місце послужило останнім прихистком для щонайменше 90 людей різного віку, кістки яких віднайшли на локації. Ймовірно, дольмен був колективним сховищем для кісток померлих, розчленованих внаслідок ритуалу порушення особистості мертвих. Однак у новій роботі археологів на чолі з вченими Університету Вальядоліду акцент зроблений на єдиній знахідці серед численних — решткам жінки, що жила в кінці четвертого тисячоліття до нашої ери.

Які рештки привернули увагу?

Стаття стосується опису добре збереженого черепа, що його знайшли на території дольмену у 2018 році. Він лежав на правому боці й був повернутий передом до входу в поховальну камеру. Огляд морфології кісток показав, що вони належали жінці, судячи з іще прижиттєвої втрати зубів та щільності кісток — середнього або літнього на той час віку в 35-50 років. Особливостями черепа було розширення зовнішніх слухових проходів, а також ознаки гнійного запального процесу в комірчастому соскоподібному відростку з обох боків, притаманного мастоїдиту, що зазвичай є ускладненням отиту. Хоча ця хвороба може призводити до втрати слуху, поширення інфекції на оболони головного мозку та смерті, жінка навряд померла від неї, оскільки науковці відмітили також процеси регенерації кістки. А ще на кістках були сліди зовнішнього втручання — трепанації черепу, ймовірно, з лікувальною метою.

Навіщо провели трепанацію?

Автори висувають гіпотезу, згідно з якою за життя жінка двічі страждала від мастоїдиту внаслідок ускладненого отиту, який пролікували способом, що й зараз застосовується лікарями у важких випадках — мастоїдектомією. Процедура полягає у хірургічному втручанні з вичищенням гною та враженої частини соскоподібного відростка. Відмінності у ремоделюванні обох барабанних порожнин вказують, що лікування провели спочатку з правого боку, а через деякий час, можливо, навіть роки, з лівого.

Верхні зображення - права та ліва скроневі кістки дослідженого черепа. Нижні - мастоїдектомія, проведена на сучасному черепі студентами. Sonia Diaz-Navarro et al. / Scientific Reports, 2022

Верхні зображення - права та ліва скроневі кістки дослідженого черепа. Нижні - мастоїдектомія, проведена на сучасному черепі студентами. Sonia Diaz-Navarro et al. / Scientific Reports, 2022

Отже, вчені схиляються до думки, що вони представили найстаріше свідчення проведення мастоїдектомії з відомих. У сучасних умовах операцію здійснюють за допомогою металевих інструментів, яких у той час не було, тож втручання, скоріше за все, провели кам'яним знаряддям, різні види якого також знайшли в місці захоронення. Зокрема, було знайдено обпечене крем'яне лезо, зношення якого відповідало відмітинам на кістці. Його жар міг використовуватися для припікання м'яких тканин у процесі їх розрізання. Утім, вчені не можуть сказати напевне, чи саме ним здійснили операцію.

Зараз втручання проводять із попереднім знеболенням — місцево або наркозом — через сильну болючість процедури. А в ті часи, щоб провести рятівну операцію, пацієнтку мали фізично стримувати або ж дати їй щось для знеболення чи пригнічення свідомості, наприклад, психотропні речовини на кшталт опіуму, розмірковують автори.

дольмен
Споруда із великих кам'яних брил, що часто використовувалася як місце поховання.