Археологи відкопали в Англії давньоримські сокирки та таблички з прокляттями

Археологи віднайшли на півдні Англії руїни давньоримської вілли з І-ІІ століття нашої ери, де збереглися численні артефакти, зокрема мініатюрні сокири та згорнуті у сувої свинцеві таблички, схожі на відомі римські таблички з прокляттями. Науковці припускають, що ці речі використовувалися як частина ритуалів, оскільки схожі предмети у вигляді підношень знаходили на місцях культу чи храмів по всій Англії. Про знахідки розповіло Live Science.

Мініатюрна сокирка з давньоримської вілли. Red River Archaeology Group

Мініатюрна сокирка з давньоримської вілли. Red River Archaeology Group


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що ще віднайшли на стародавніх руїнах?

Місце розкопок являє собою цілий комплекс із будівель, що були прикрашені фарбованою штукатуркою, мозаїкою, плиткою, колонадою та іншою оздобою. Поруч із ними знайшли рештки багатої вілли з довгим центральним коридором, який з'єднував численні кімнати. Археологи знайшли на її місці сотні артефактів, які вказали на те, що будівля була заселена з І-II століття по пізнє IV-раннє V століття, коли Британія звільнилася від римської влади.

Свинцеві таблички, згорнуті у сувої. Red River Archaeology Group

Свинцеві таблички, згорнуті у сувої. Red River Archaeology Group

Серед знахідок науковці відокремили велику кількість монет, перснів і брошок. Також вони знайшли добре збережену пряжку ременя у вигляді конячих голів, яку могла носити владна людина з кола військових. Кілька знахідок стосувалися кухні, як-от посуд із червоної глини та піч для сушіння зерен злаків.

Пряжка з давньоримської вілли. Red River Archaeology Group

Пряжка з давньоримської вілли. Red River Archaeology Group

  • Серед інших давньоримських знахідок у Великій Британії є і висічений на камені фалос, який супроводжує образу когось на ім'я Секундінус.
  • Також в Англії археологи віднайшли скелет людини, яку найімовірніше, розіп'яли давні римляни