Арабська станція Al Amal постежила за пиловим штормом на Марсі

Арабська орбітальна станція Al Amal застала, як на Марсі розвивається пиловий шторм. Шість годин спостережень показали, як він окутав частину планету хмарами з пилу і конденсованої криги. Новими спостереженнями за буремним Марсом команда місії поділилась у своєму твітері.

Анімація шести годин спостережень станції. Hope Mars Mission / Twitter

Анімація шести годин спостережень станції. Hope Mars Mission / Twitter

Що побачила станція?

Al Amal або «Надія» — це перша для Об'єднаних Арабських Еміратів міжпланетна місія, яка з 2021 року працює на навколомарсіанській орбіті та вивчає атмосферу та клімат планети. І у вересні їй вдалося постежити, як на Марсі розвивається шторм. У цей період у південній півкулі планети був самий розпал літа — сезон, що характеризується пиловою негодою. Команда місії проаналізувала спостереження Al Amal, які вона здійснила за допомогою камери EXI (Emirates eXplorer Imager) з висоти 40 тисяч кілометрів. За шість годин шторм покрив величезну систему каньйонів Долини Марінера густим пиловим туманом. Блакитно-сірі хмари, які видно на анімації, є крижаними хмарами.

Раніше ми розповідали, як завдяки орбітальним апаратам «Марс-експрес» та MRO астрономи з'ясували, що марсіанська атмосфера циркулює подібно земній. Щоправда, замість водяних хмар на Червоній планеті вирують пилові